Председставители на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) подписаха меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч, съобщи БНР.

Подписването стана по време на визита в Турция на председателя на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева, зам.-председателят доц. д-р Баки Хюсеинов и главният секретар доц. д-р Надежда Йонкова. Гостуването им бе по покана на омбудсмана на републиката Шереф Малкоч. 

ООН притеснена за човешките права в Турция

ООН притеснена за човешките права в Турция

Анкара не дава обяснения и не разследва случаи на насилие

През първия ден представителите на КЗД посетиха в Анкара Музея на анадолските цивилизации и замъка "Анкара".

Българската делегация посети институцията на омбудсмана на Република Турция и се срещна със Сюлейман Арслан, ръководител на Институцията за правата на човека и равенството в Турция. Третата среща за деня бе с Хтиля Нергис, заместник-председател на Комисията по равенство на възможностите за жени и мъже на Великото национално събрание на Турция

Турция да се придържа към правата на човека, призоваха от ООН

Турция да се придържа към правата на човека, призоваха от ООН

Задържаните да имат достъп до адвокат и до близките си

От КЗД се срещнаха и с председателя на Комисията по петиции на Великото национално събрание на Турция Михрима Белма Сатир, както и с Хакан Чавушоглу, председател на Комитета за разследване на правата на човека на Великото национално събрание на Турция.

От Комисията за защита от дискриминация са присъствали на откриване на учебната година в Университета "Алтънбаш" в Истанбул. Там председателят на КЗД Ана Джумалиева изнесе приветствено слово. Вечерта имаше среща с Конфедерацията на балканските имигранти в Бурса.

От КЗД уверяват, че след тези срещи очакват съвместни инициативи за защита правата на хората. Визитата била гаранция за по-нататъшно сътрудничество между КЗД и сродните институции в Република Турция.