МОСВ е изпълнило всички изисквания на ЕК по трите проекта за околна среда в Националния план за възстановяване и устойчивост, се казва в съобщение на Министерството на околната среда и водите.

Европейската комисия няма бележки към нито един от трите проекта, които МОСВ разработи в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, се казва в съобщение от екоминистерството.

Проектите са в областта на опазване на биологичното разнообразие, опазване на природата и запазване на водните ресурси чрез повишаване ефективността на управлението на незаменимия природен ресурс. Те са с различни наименования:

"Интегриране на екосистемния подход и прилагане на решения, базирани на природата в опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000";

"Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт", в партньорство с Изпълнителната агенция по горите;

"Цифровизация за комплексно управление, контрол и ефективно използване на водите".

Проектните предложения са насочени към изпълнение на ключови задължения на България към Европейския съюз.

За преодоляване на идентифицираните от ЕК слабости, още при започването на наказателната процедура през януари 2019 г. е подготвен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие, който въвежда нов подход за управление на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000, се казва в позицията.

Законопроектът е приет на първо четене от 44-ото народно събрание. Служебното правителство внесе повторно законопроекта в 45-то НС, но той не бе поставен за разглеждане. Прието е Решение на МС за внасяне на същия проект на закон в бъдещото 46-то НС.