От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще пренасочат над 60 млн. лв., спестени европейски средства, за подкрепа на местните власти за кризата с бежанците от Украйна.

Това съобщи заместник-министър Деляна Иванова на 20-тото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Парите ще се използват по новия инструмент на Европейската комисия "Действие на сближаване за бежанците в Европа - CARE". Той ще е в помощ на държавите членки, а целта е да посрещат предизвикателствата от войната в Украйна. Бюджетът му ще се формира от спестени средства по оперативни програми и от неизпълнени до момента европроекти.

2 500 украински бежанци са настанени в хотели

2 500 украински бежанци са настанени в хотели

1100 украинци са настанени в държавни и общински структури

"След ковид пандемията имаме нова криза - последиците от войната в Украйна. България е една от страните, които приемат бежанци. Искам да изразя подкрепата на ЕК", обясни София Алвес - директор в Главна дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК.

По думите й неизползвани средства и тези, които няма да бъдат усвоени до края на програмния период, ще бъдат пренасочени в подкрепа на бежанци и най-вече на местните власти, които ги приемат. Целта е с тях да се преодоляват трудностите, които държавите членки изпитват на национално, регионално и местно ниво, каза тя.

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

80% от пристигналите украинци искат веднага да започнат работа

Според предварителната оценка на ЕК необходимият финансов ресурс е около 10 млрд. евро за тази и следващата година. От тях през настоящата година ще бъдат заделени около 9 млрд. евро, а през 2023 г. - 1 млрд. евро.

С тези средства държавите членки могат да покрият само допустими разходи по грижи за бежанците от Украйна, като подобряване на местата за временно настаняване, изхранване, предоставяне на средства за оцеляване и др. До юни се очаква броят на бежанци да достигне 4 млн. души. Разрешените разходи ще бъдат окончателно одобрени след обсъждане на новия инструмент с всички национални власти на ЕС.

"Около 32 млн. лв. спестени средства от ОПРР могат да бъдат насочени към новия инструмент CARE и евентуално още 30 млн. лв. от средствата по React EU", съобщи заместник-министър Деляна Иванова, която е и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма.

По време на заседанието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството представи усилията на екипа на МРРБ в последните три месеци да ускори темповете за постигане на заложените цели по програмата. "След всичко направено досега можем да заявим, че няма риск от загуба на средства към края на 2022 г.", отчете Иванова.

До момента са реализирани 79 проекта за образователна инфраструктура и 216 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за градска среда в големите общини са 36, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни са сключени 64 договора. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 24 договора.