От "Обединени земеделци" настояват за обективно представяне на истината за комунистическия режим (1944-1989) и прехода към демокрация в някои от учебниците по история за Х клас, съобщиха от партията.

Според тях спестяването на ключови събития и факти по време на червената диктатура в България са пореден опит на задкулисието за реабилитация на тоталитарната държава

Пред паметта на жертвите на комунизма Караянчева установи, че миналото не си е отишло

Пред паметта на жертвите на комунизма Караянчева установи, че миналото не си е отишло

За злото забравата е равна на опрощение

Като демократична държава, член на Европейския съюз, не трябва да допускаме в българското образование да се мълчи за Държавна сигурност и за репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата, се казва в обръщението им.

Вярваме, че управляващите, в лицето на ПП ГЕРБ, за които Образованието е първостепенен приоритет, няма да допуснат опита за подмяна на истината за тоталитарния режим у нас.

Както няма давност за престъпленията на комунизма, така няма давност и за истината за тоталитарната държава.

Според партийните експерти промените в учебната програма за самостоятелно изучаване на периода 1944-1989 г. са стъпка в правилната посока.

Сега се оказва, че в учебниците на пет издателства има фрапиращи пропуски, пишат от партията.

Те призовават министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да има обективен прочит на позорните факти от времето на социализма.

Призоваваме министъра на образованието да инициира приемането на правила, които да не позволяват едни и същи събития и факти да бъдат представяни по различен начин в различните учебници, пишат земеделците.

Важно е младите хора в България да знаят истината за същността на комунизма и неговата репресивна машина. Тя е необходима за тях и за цялото българско общество, за да има то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволява това отново да се случва.

Тази истина е един от темелите на българската демокрация, която трябва да отстояваме всеки ден, пише в открито писмо от "Обединени земеделци".