"Злото спи под камък само в приказките. Злото непрекъснато се опитва да изпълзи и се възпроизвежда като ни подлъгва да го банализираме".

Такъв коментар направи председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, която почете паметта на жертвите на комунистическия режим пред Мемориала в градинката пред НДК.

Ненчев: Президент Радев, да сведем глава пред жертвите на комунизма

Ненчев: Президент Радев, да сведем глава пред жертвите на комунизма

1 февруари е Ден на почит към жертвите от комунистическия режи...

На този ден, когато се събираме да се поклоним пред паметта на жертвите на комунизма, ни обединява почитта и скръбта към миналото, обясни тя и посочи, че днес повече ни обединявала тревогата, че миналото никога не си е отишло.

"За злото забравата е равна на опрощение. Днес ставаме свидетели на уж случайно изпуснати реплики и уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим жертвата на комунистическия режим", подчерта Караянчева.

Дали някой политик ще каже, че Народният съд е бил необходимост за времето си или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса, попита реторично тя.

Снимка 403902

Източник: БГНЕС

"Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на банда палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, журналисти, учени, свещеници и предприемачи. Понякога са го правили от чиста злоба и омраза, за да се подмажат на комунистическата власт за кариера, изградена върху трупове и разбити съдби", каза още в словото си Караянчева.

По думите й почитането на 1 февруари е ден както на признателност и почит към жертвите на комунизма, така и предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото.

Караянчева призова никога да не забравяме истината и нека никога не се примиряваме за опитите за подмяна на миналото.
"Проклети завинаги да са имената на палачите. Поклон пред жертвите и мъченичеството им, десетките хиляди прекършени съдби. Поклон!", завърши парламентарният шеф.

Пред мемориала на НДК отдадоха почит на жертвите на комунизма президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.), лидерът на БЗНС Николай Ненчев, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерите на Демократична България Атанас Атанасов и Христо Иванов, лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев и други.

Да не се повтори ужасът на комунизма, се зарекоха партии от десницата

Да не се повтори ужасът на комунизма, се зарекоха партии от десницата

ДСБ, "Движение Да България", "Зелените", "ДЕОС", " БЗНС", СДС и ГЕРБ