Ние, като представители на демократичната общност в България, вярваме, че основна функция на държавата е гарантирането на живота, достойнството и основните човешки права.
Вярваме, че държавата създава условия за свободно развитие на гражданското общество и равнопоставеност на хората. Ние не сме забравили и се прекланяме пред жертвите на комунистическия режим - най-голямото унищожително "бедствие" сполетяло България през 20-ти век.

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

Пропиляното в първите 20 години на прехода, Борисов започнал да възстановява

Това заявиха представители на демократичната десница на мемориала на жертвите на комунизма. Сред тях бяха от ПП "Демократи за силна България", "Движение Да България", "Зелените", "ДЕОС", " БЗНС", СДС и ГЕРБ. Те обещаха да направят всичко, за да не се повтори това.

С ясното съзнание сме за предпоставките и събитията, които направиха България лесна жертва на съветската хегемония и агресия. Не сме забравили, че през първите десетилетия на 20 век, след серия от стратегически грешки, в България е установен безмилостен и престъпен комунистически режим.

От БСП разочаровани от българския парламентаризъм

От БСП разочаровани от българския парламентаризъм

Социалистите припомнят документи в отговор на ГЕРБ за антикомунизма

"Вместо да защитава живота и свободата и да брани собствеността на гражданите, вярната на Кремъл власт се впуска в масово изтребление на националния политически, стопански и културен елит. Хиляди са убити без съд и присъда",

Опитът на демократично мислещите политици, които участват в управлението и искат да прекратят разправата чрез формиране на т.н. "Народен съд", не дава резултат. Никой от обвинените не получава шанс за справедлив процес.

Когато единици са оправдани, от Москва Георги Димитров настоява за още повече смъртни присъди. На 1-ви февруари 1945 година са убити регентите и множество министри, депутати и висши офицери.

Арестуван е и лидерът на демократичната опозиция Никола Петков. Той е осъден след скалъпен процес. Десетки хиляди са изпратени по лагери и затвори.

В призива на участниците във възпоменателната проява се настоява да се премахнат паметниците и символите на комунистическия режим. От партиите, които отдадоха почит на жертвите на комунизма поискаха да се криминализира отричането на престъпния характер на комунистическия режим.

"Подкрепяме изучаването на неподправената история, тази с престъпленията на комунистическия режим в училищата, за да се помни истината и никога да не се повтаря", заявиха представителите на демократичната десница.

Припомняме, на 1 февруари отбелязваме паметта на жертвите на комунизма. На тази дата през 1945 г. така нареченият Народен съд осъжда на смърт чрез разстрел регентите княз Кирил, Богдан Филов - министър председател и ген. Никола Михов. Заедно с тях осъдени и разстреляни още същата нощ са премиерите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22 министри, 67 народни представители и 8 царски съветници.

Цели 147 жертви, представляващи елита на нацията, са заровени в няколко общи ями в Централните софийски гробища.

Изпълнител на присъдата, който води групата екзекутори е Фердинант Козовски - бъдещ председател на Народното събрание, Изидор Леви и Лев Главинчев.

"На 17 декември 1944 година с решение на ЦК на БКП, а не на правителството, на ДС се позволява да арестува по свое усмотрение всички лица, за които има сведения, че са профашистки и реакционно настроени, независимо в коя партия членуват. Арестувани са 28 000 души. От тях 12 122 са предадени на "Народния съд".

Някои от убийствата преди 1 февруари са узаконени по формулировката "неприсъствено съдени". Целта на "неприсъствените присъди" е цялото движимо и недвижимо имущество на осъдените да бъде конфискувано. В много от домовете на жертвите безцеремонно се настаняват новите управници.

На 15 години затвор е осъден и Димитър Пешев - спасителят на българските евреи. Той е осъден за фашистка и антисемитска дейност.