БСП призовава премиера Бойко Борисов да спре провеждането на Луковмарш. В разпространено и до медиите обръщение към премиера Бойко Борисов социалистите заявяват:

"Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него!"

В позицията изрично се посочва, че социалистите не допуска, че правителството се ангажира с каузата за за реабилитация на фашизма, но в същото време очакват ясни действия от Борисов за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления".

Припомняме, този уикенд организаторите на Луковмарш смятат да проведат шествието си. Всяка година се повишава напрежението около провеждането му в центъра на София.

БСП са обезпокоени, че и някои други, освен манифестиращите с портретите на генерал Христо Луков, могат да се подведат и да привидят в Българските националния легиони (БНЛ) организация на честни и ентусиазирани патриоти.

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания. Народът ни ги е нарекъл Втора национална катастрофа. БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма", се посочва в призива, адресиран до премиера Бойко Борисов.

Оценката на БСП за Българските национални легиони като организация е, че тя е изградена върху идеите за омразата и насилието: "Това е фашистка организация - най-мощната сред дузината подобни, които са възниквали в България след Първата световна война."
Социалистите припомнят и член 4 от Мирния договор, в който България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации.

БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш, посочват в обръщението и оценяват опита на българското правителството да се скрие зад гърба на социйския кмет Йорданка Фандъкова като недопустимо.
"Проблемът за проявата Луковмарш е на правителството на България", заявяват социалистите и допълват:

"Господин Премиер, давате ли си сметка, че това се случва по време на Вашето управление? Никакви официозни посещения, например на паметни места на почит към жертвите на Холокоста, не могат да затъмнят факта, че по време на Вашето управление български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист... Отговорността за противодействието на тези стремежи е и на Външното, и на Вътрешното и на Правосъдното министерство и най-вече лично Ваша, като човек, оглавяващ българското правителство. Големият въпрос е за популяризирането и налагането на фашистки, нацистки и други радикално антидемократични идеи в днешна България. Фюрерското начало е ключова характеристика на фашистките режими."

БСП са обезпокоени и от пълзящия авторитаризъм и проявите на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа и се противопоставят на опитите за реабилитация на фашизма със скриването на факта, че по решение на Великите сили се провеждат трибунали.

Така идва и извода: Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио".

"Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него! Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления", завършва обръщението на БСП.