Твърдо „за” подписването на меморандум към коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок застават от Движение „България на гражданите" (ДБГ). Тази си позиция от партията на Меглена Кунева са затвърдили на вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на партията.

Припомняме, за анекса към коалиционното си споразумение от ГЕРБ и РБ говорят още от началото на годината. От края на януари пък преговорен екип от блока в лицето на Петър Москов (Министерство на здравеопазването), Даниел Вълчев (ДБГ), Веселин Пенев (НПСД), Костадин Марков (СДС), Борислав Великов (БНД) и Пламен Кръстев (БЗНС) почти всяка седмица обсъжда с преговарящите от ГЕРБ за това какви приоритети и какви срокове да бъдат записани във въпросния меморандум. На финала обаче се появиха съмнения кои от партиите в блока ще подпишат анекса.

ДБГ застава зад изработения меморандум и го определя като важна крачка към по-голяма предвидимост и публичност на управлението", обяви на пресконференция депутатът от РБ и зам.-председател на ДБГ Димитър Делчев.

Той отсече, че от партията подкрепят меморандума и дават власт на председателя си Меглена Кунева да го подпише. Делчев напомни, че идеята на анекса е да докаже общия стремеж на коалиционните партньори за провеждане на реформаторски политики - за противодействие на корупцията, съдебната реформа, в образованието, в здравеопазването, в енергетиката.

В меморандума са поети 40 конкретни ангажимента със срокове, като 23 от тях са за времето до септември, 7 до октомври и 10 до края на годината", отчете реформаторът. Той увери, че от партията на Кунева внимателно ще следят изпълнението на поетите ангажименти и ще гледат зорко и към министрите от РБ - Меглена Кунева, Петър Москов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев.

От партията на Меглена Кунева ще организират през април политическа среща на управляващото мнозинство ГЕРБ и РБ, на която да отчетат направеното и да напишат междинна оценка на изпълненото от меморандума.

ДБГ не приема тезата, че РБ е провален и изчерпан проект", заяви Димитър Делчев. От партията на Кунева дори са на мнение, че с меморандума и обединяването около ясни реформаторски политики се дава нова възможност за консолидация на Реформаторския блок.

„Ние сме тръгнали заедно и моето мнение е, че трябва да продължим да вървим заедно", посочи от своя страна и Даниел Вълчев по отношение на поведението на ДСБ и бъдещето на блока.

Припомняме, вчера и БЗНС на военния министър Ненчев обяви, че продължава подкрепата си за РБ и коалицията. Партията на Радан Кънев ДСБ обаче най-вероятно няма да се подпише под меморандума.