Военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС няма да напуска Реформаторския блок.

Това става ясно от краткото, но витиевато съобщение на партията, изразяващо решение на политическото ръководство на земеделците, които се събраха чак в Банско, за да обсъдят ситуацията.

БЗНС заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност, като се подчертава, че оставката му не стои на дневен ред за БЗНС.

Земеделското ръководство заявява, че всяка атака срещу лидера им и министър на отбраната ще се приеме като атака срещу всеки един от тях, срещу БЗНС и РБ.

Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в декларацията.

Земеделците приемат като изключителен успех в упражняваната от Ненчев власт, следните постигнати цели:

- разбити корупционни схеми;

- категоричната му воля за разсекретяване на досиетата на комунистическото военно разузнаване;

- извършената геостратегическа промяна на ориентацията на България и връщането й в лоното на демократичния цивилизован свят и скъсване с евразийския проект;

- приемането на програмата за модернизация на армията в условията на надвиснали заплахи.

Пред журналисти в Банско военният министър Николай Ненчев заяви, цитиран от кореспондентката на БНР, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза остава основният му приоритет в работата му на министър.

Именно тя била сред най-основните му лични и на партията аргументи да подкрепи коалиционното управление между ГЕРБ и Реформаторския блок. БЗНС ще подпише анекса към договора, стана ясно още от думите на Ненчев.

Той обяви, че вчера е имал продължителна среща с премиера Бойко Борисов. По време на нея министърът бил получил категорична подкрепа за водената от него политика. По думите на Николай Ненчев премиерът е настоял той да запази поста си и да продължи политиката, която е водил до момента.

Ненчев е разговарял и с председателя на ДСБ, както и с колегите си от Гражданския съвет. От тях също бил получил възможно най-висока оценка и категорична подкрепа. Те също настояли да остане на поста военен министър.

Николай Ненчев увери, че нямал колебание и запазвал заемания пост и длъжност. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да се запази целостта на Реформаторския блок. Разговорите продължават, допълни Ненчев.