Утре (събота, 27 февруари - б.р.) ръководният орган на БЗНС ще обсъди дали формацията на Николай Ненчев ще се подпише под меморандума с ГЕРБ. Засега сигурните подписи са на ДБГ на Кунева и СДС на Лукарски. Останалите формации - на Радан Кънев, на Корман Исмаилов и гражданската квота на РБ, няма да се подпишат.

В кулоарите на Народното събрание след парламентарния контрол военният министър Николай Ненчев подчерта, че политическото ръководство на партията му ще обсъди подписването на меморандума.

"Предполагам, че утре ще имаме конкретно и окончателно решение", изтъкна Николай Ненчев. Утре ще се помисли и за участието на министъра във властта. Той подчерта, че откакто е в политиката, се водел от морала, а не от интересите. Попитан дали ще се откаже от поста Ненчев отговори:

„Съобразно решенията на политическата партия, която представлявам, ще преценя какво да бъде моето поведение. Още веднъж обръщам въпрос на думата морал”. На въпрос на News.bg дали на утрешната среща на БЗНС оставката му ще бъде обсъдена, военният министър каза: „Утре ще бъде обсъден този въпрос”.

Борисов пръв подписа меморандума с реформаторите

Борисов пръв подписа меморандума с реформаторите

Радан Кънев обяви, че партията му няма да подпише

Припомняме, по-рано днес в парламента вицепремиерът Меглена Кунева съобщи, че премиерът Бойко Борисов пръв е подписал меморандума между ГЕРБ и РБ. Лидерът на ДБГ Радан Кънев заяви, че неговата партия няма да подпише документа.

Стана ясно, че земеделците имали известни безпокойства относно меморандума. Искали по-категоричен текст. "Искахме повече конкретика, искахме определени срокове и искахме много ясно поети ангажименти", подчерта военният министър.

Що се отнася до съвместната охрана на границата с Турция между МО и МВР военният министър бил в непрекъснат контакт с вътрешния министър. Военното министерство било в готовност да изпрати военнослужещи във всеки момент, в който това се наложело.

Стана ясно, че военните ще бъдат въоръжени с личното си оръжие, не само с щикове и каски. Щели да си носят и палки. Подробности как военните ще са въоръжени на границата, той не пожела да разкрие, за да не се давала информация на бежанците, тъй като те били много добре информирани за ситуацията по границата ни.

Стана ясно още, че Николай Ненчев е обезпокоен от нещата, които се пишат за него и ведомството. Затова и смята да съди медии и автори на неверни материали. Първоначално смятал да не се занимава с този въпрос, но атаките засягали и хора около него.

Днес вече подготвил искови молби и другата седмица ще заведе дела. "Ще заведа дела и надявам се ще получа справедливост, вярвам в българския съд", каза Николай Ненчев.