Президентът казва: "Аз съм алтернативата", той направи студената война "гореща". Така социологът Първан Симеонов коментира пред Bulgaria ON AIR вчерашното изявление на Румен Радев, в което той свали доверието си от правителството.

Според Симеонов Радев е официализирал нещо, което отдавна е било ясно.

Той изрази мнение, че изказването на държавния глава може да даде допълнителен импулс на протестите. По негови думи обаче на хората не им се протестира генерално, по принцип, а за конкретни неща.

На въпрос дали този акт не е контраатака от страна на Радев заради високата активност на прокуратурата, Симеонов посочи, че става въпрос за политически шахмат.

Радев е показал, че сравнително бързо учи в движение политическите правила, винаги се защитава атакувайки, коментира той.

Запитан дали моментът за изявлението на президента е бил подходящ, социологът заяви, че то е направено в удачен момент за политическо позициониране и за синхронизиране на различните опозиции у нас.

Ние реално сме в предизборна кампания от внасянето на вота на недоверие, заяви той и допълни, че има няколко рискови ситуации, които обаче като военен Радев би трябвало да е калкулирал.

Борисов за Радев: Оставям на съвестта на всеки, който воюва, да продължава да го прави

Борисов за Радев: Оставям на съвестта на всеки, който воюва, да продължава да го прави

За бунището под АМ "Струма" - това трябва да се приключи днес

Симеонов посочи, че въпреки че в момента Борисов яростно отрича, че ще се кандидатира за президент, неговият отговор всъщност ще зависи от рейтинга на Радев. Това можело да се случи, ако президентът претърпи имиджови щети и не блести толкова ярко. Поне засега обаче държавният глава имал двойно по-висок рейтинг от Борисов.

"Един от малкото хора, които успяват да синхронизират трите опозиционни езика, е Радев. Той се опитва да застане в позицията на връх на народното недоволство - трудна позиция, защото от него се изисква да е връх на нацията, но той винаги е по ръба", коментира още той.

Според него Корнелия Нинова опитва да използва президента като мотив, тъй като той събира много по-голямо доверие за разлика от една партия. БСП е длъжна да се пакетира с президента за да напомня, че той е тяхно успешно кадрово решение, категоричен бе социологът.

ГЕРБ не снемат доверието си от Румен Радев, но му готвят импийчмънт

ГЕРБ не снемат доверието си от Румен Радев, но му готвят импийчмънт

ДПС пък били против упражнението "стани да седна"

Запитан дали Нинова се страхува, че Радев може да я измести, той заяви, че ако се гледа дългосрочно, той се ползва със собствен политически капитал и някой ден може да е конкурент.

Нинова обаче трябвало да разбере, че БСП е силна заради мрежата от личности, която е създала наоколо - Мая Манолова, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Румен Радев. БСП никога не е създавала такова ветрило от силни личности, заключи Симеонов.