"120 депутати, вместо сегашните 240. Народните избраници да работят до 2 мандата, да има задължително гласуване, драстично да се свие държавната субсидия за партиите. Народът да избира пряко съдии, прокурори и началници на полицейски управления. Това са исканията на инициативен комитет, представен от Слави Трифонов за смяна на системата.

В понеделник, 9 ноември, инициативен комитет от "Шоуто на Слави" внесоха в парламента уведомление, че започват да събират подписи за пряко допитване до народа за мнението му по тези теми.

Собственикът на аптеки Веселин Марешки е направил подобно искане на 3 ноември, се вижда от регистъра на сайта на парламента.

Събирането на подписи от "Шоуто на Слави" ще започне на 10 ноември в 10 часа и по закон може да продължи 3 месеца - до 9 февруари, а за Марешки срокът е 3 февруари.

Според закона за референдума, за да бъде задължен парламентът да свика допитването, за него трябва да са се подписали най-малко 400 000 избиратели. Народното събрание има право да редактира въпросите, но без да променя смисъла им.

Народното събрание приема решение по предложението за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението, ако са спазени изискванията на закона.

С решението Народното събрание може да одобри предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано да отхвърли предложението. Когато предложението е направено от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и отговаря на изискванията на закона, Народното събрание е длъжно да приеме решение за произвеждане на референдум.

В едномесечен срок от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум, Президентът на Републиката определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.

Организационно-техническата подготовка на националния референдум се осъществява от Министерския съвет.

Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

От "Шоуто на Слави" съобщиха, че разчитат на сериозна помощ в събирането на подписите на своите партньори от Гражданско движение ДНЕС, които пък бяха сред организаторите на протестите срещу цената тока през февруари 2013 г.

Дневник припомни въпросите, по които Марешки иска референдум. Те са пет: "1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции? 4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120? 5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?"

Припомняме, последният референдум, провел се заедно с местния вот регистрира малко под 40 процента активност, което не му позволи да стане задължителен за изпълнение.
Коментарите бяха, че ако не се бе провело заедно с местните избори, допитването до народа можеше и да не събере минималните 20 процента, които го вкарват за решаване в парламента.