От гражданско сдружение "Спаси София" искат прекратяване на обществена поръчка за 2.5 млн. лева за цветя и фиданки в София.

"Милиони за цветни композиции и пресаждане на цветя през две седмици са поредният ненужен разход, с който Общината показва липса на ефективност и способност да се преосмислят приоритетите, въпреки тежката ситуация", това пише независимият общински съветник Борис Бонев.

Очаквам лично от г-жа Фандъкова, която заяви, че "разходите за цветя не са жизнено необходими и ще бъдат намалени" да защити думите си и да възложи преработека на поръчката, така че да бъдат отчетени и световни тенденции в областта на градското озеленяване.

Снимка 475924

Източник: "Спаси София"

Необяснимо е с какви аргументи управляващите в София с лека ръка се отказват от дългоотлагани ремонти на инфраструктурата, а същевременно продължава да харчи милиони за подобни поръчки, пише Бонев по повод актуализацията на бюджета на София в последните дни и отлагането на някои ремонти.

В текста на съобщението се казва, че Столична община е поръчала за над 5 млн. лева за цветя по време на криза. От гражданската организация "Спаси София" публикуваха нов сигнал за неефективно и съмнително разходване на общински пари по време на извънредното положение.

Столичната община е обявила поръчка за избор на фирми, които в следващите три години ще доставят цветя, фиданки и треви на градската управа, пишат от "Спаси София".

Градските активисти алармират, че в поръчката са заложени съмнителни и нелогични критерии за избор на изпълнител, както и повече от двойно увеличение на парите. Стойността на новата поръчка е над 5 млн. лв. - двойно повече спрямо предишния период, когато стойността е била "само" 2,3 млн. лв.

"През годините наблюдаваме как дори напълно здрави цветя и ансамбли се изкореняваха през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида. Съвременните практики при саденето на цветя във всички европейски градове не включват подмяната им през няколко седмици и изхвърлянето на стотици хиляди растения, а оформянето на комбинации от различни видове, които цъфтят в различно време от годината", пишат от гражданската организация.

Те дават пример, че в отговорните общини знаят, че едногодишните растения не са разумна инвестиция и използват многогодишни, което значително намалява разходите за поддръжка и подмяна.

"Сега обаче става ясно защо Общината държи на тази излишна дейност." - казва Радостина Петрова от Спаси София.

Борис Бонев настоява столична община да прекрати поръчката си за лимузини

Борис Бонев настоява столична община да прекрати поръчката си за лимузини

Ключови звена на общината са недофинансирани, а заплатите на експертите - ниски

Според активистите високата цена не е единственият проблем на поръчката.

Възможно е победителят да бъде избран благодарение на разнообразието на асортимента - това дава тежест от 30% за крайната оценка.

"Всъщност фирми с близки контакти в Столичната община, биха могли да получат точна информация какви растения обикновено се засаждат в София. За тях могат да оферират по-висока цена, но да компенсират по-малкото точки, които ще получат за критерий "цена" с много по-голям асортимент от видове, които никога няма да ги видим в града ни", обясняват схемата от гражданското сдружение.

"Когато разполагате с информация, че Общината през последните 5 години не е садила например роза дамасцена, какво ви пречи да я сложите в асортимента, да ѝ дадете нереално ниска цена без да се притеснявате? Тя така или иначе едва ли ще ви бъде поръчана", пита общинският съветник Борис Бонев.

"Показателно е и, че в предишните три подобни обществени поръчки критерият асортимент никога не е присъствал в оценката", твърди той.

Тогава от общината посочвали конкретните видове, от които има нужда, вместо да оставят това решение на фирмата. При такава ситуация само цената и гаранционният срок щяха да имат реално значение и техните най-добри показатели биха гарантирали ефективното инвестиране на обществения ресурс", поясни Борис Бонев.

Припомняме, на 6 април от "Спаси София" поискаха столична община да спре поръчка за луксозни лимузини и да представи публично кой има право на служебен автомобил и на какви коли се возят столичните администратори, тъй като дейностите им са в рамките на града.

На 14 април столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че над 8 млн. лв. се предвижда да бъдат спестени от изпълнението на някои основни ремонти на улици, както и 5 млн. лв. от текущите ремонти заради актуализацията на бюджета.