Младежите от политическа партия ВМРО излязоха с позиция, която оспорва решение на Светия синод на БПЦ да не изпраща свои представители за 1000-годишнината от Охридската архиепископия. Те ще са на 27-28 май 2018 г.

В позицията на Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО - Българско национално движение припомнят, че създаването на Охридската архиепископия започва след падането на България под византийска власт. Тогава Българската патриаршия е понижена и се създава Охридската архиепископия. Неин пръв архиепископ е монахът Йоан, българин по произход.

В подкрепа на решението да не бъдат изпращани български монаси са гласували митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславский Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

По този повод от ВМРО пишат: "Смятаме, че тези хора не осъзнават историческия шанс Българската православна църква да бъде обединител на българския народ, както беше преди 1944 година".

От партията твърдят, че след подписването на Договора за добросъседство с Македония, за първи път от дълги години се почувства дух на добросъседство и братска подкрепа.

Нека не забравяме прекрасните думи на патриарх Кирил, изречени през 70-те години на миналия век, когато при отделянето на Македонската от Сръбската църква (напълно изкуствено поставена там след коминтерновското предателство), дава миро за нашите събратя: "Ако щете ние ще се наречем македонци, но от вас няма да се отречем. Ние и вие - един народ сме", припомнят в позицията си воеводите.

Те изтъкват и предоставянето на Благодатния огън този Великден, който в Охридската архиепископия получиха от нас.

Воеводите призовават за обединение. Българската православна църква да стане духовна майка на македонската, искат от ВМРО. "А като такава е длъжна да изпрати духовници на честванията и да покаже, че ние сме едно. Един народ, разделен в две държави, с една история и един дух", пишат воеводите.

Протест пред изплашения и разделен Свети синод

Протест пред изплашения и разделен Свети синод

Граждани виждат външно влияние върху решението БПЦ да не участва в честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Припомняме, тази сутрин пред сградата на Светия синод имаше протест, организиран от фондацията на д-р Милен Врабевски срещу това решение на Светия синод.