15-20 души излязоха на протест пред сградата на Светия синод в София. Те се обявиха срещу решението на духовниците от Българската православна църква да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Част от протестиращите бяха с тениски, на които имаше българския трибагреник, а други носеха със себе си икони.

Скандалното гласуване е станало в отсъствието на българския патриарх Неофит, който пое отговорност да прие подадената ръка от Македонската православна църква и да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност, заявиха протестиращи.

Има съгласие по основни въпроси за признаване Македонската православна църква

Има съгласие по основни въпроси за признаване Македонската православна църква

Патриарх Неофит благослови миряни и духовници в катедралата "Св. Неделя"

Журналистът и общественик Горан Благоев заяви за news.bg, че Светият синод сам се вкарал в капана да се консултира с останалите църкви от православния свят по македонския въпрос. "Светият синод е твърде изплашен и разделен. Не изключвам много силно външно влияние", каза Благоев по повод забраната на духовниците от Българската православна църква да участват в официалните чествания на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

На въпрос какво решение трябва да се вземе, за да може Българската православна църква да участва в честванията за 1000-годишнината на Охридската архиепископия, той не изрази надежда, че това може да се случи и да се преразгледа решението.
"Не мисля, че на 27-28 май ще има официално църковно присъствие в Охрид, а по-скоро ще се чества неделята на всички български светии на 10 юни с литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски", изтъкна Благоев.

На 14 май (когато е взето решението за неучастие в честванията - б.р.) беше взривена каквото и да е възможност за диалог между двете църкви, заяви Горан Благоев.

От своя страна д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", коментира, че след сключения договор за добросъседство и сътрудничество с Македония е получен за пореден път огромно разочарование от Светия синод - една забрана за честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

"Преди около шест месеца бяхме отново тук, но разликата е, че тогава беше мълчаливо бдение в подкрепа на мъдрото решение на Светия Синод, но за нещастие оттогава няма никакво движение на фона на твърдението на патриарх Неофит, че трябва да приемем подадената от Македония ръка", изтъкна той.

Врабевски посочи, че забраната на българските духовници да участват в честванията в Охрид трябва да се разгледа от разследващите органи и служби. "Трябва да се провери чуждото влияние върху институции, които на пръв поглед трябва да са независими от държавата", изтъкна Врабевски и допълни, че това е намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

Според воеводите сме били длъжни да пратим и църковна делегация

Друга част от протестиращите заявиха, че специално създадената комисия по въпроса Българската православна църква да стане Църква-майка на Македонската православна църква (МПЦ) е нефункционираща. Според тях няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона, допълниха те.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати в своя защита. Някои от тях гласят: "Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България", "Не се страхувайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия".

Очаква се протестът да продължи само пред сградата на Светия синод без шествие. Протестът е организиран от Фондация "Българска памет".