Има съгласие по главните въпроси за желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност. Това каза българският патриарх Неофит, цитиран от БНР.

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Писмо от македонските архиереи...

Стараем се да се изслушваме с внимание, да поддържаме добрия тон, да се срещаме с архиереите и хората, от които зависи придвижването на този въпрос. Слава Богу, че има консенсус по главните въпроси на бъдещото единство, заяви духовният водач на България.

От думите му стана ясно, че се обмисля как да се отбележат честванията на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия в Македония. С Бога напред, ще се стараем да служим на мира и любовта Христови, каза патриархът.

Снимка 335361

Източник: БГНЕС

На имения си ден патриарх Неофит почете своя небесен покровител като отслужи тържествена света Литургия и благодарствен молебен в Софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя".

Той пожела на миряните да бъдат честити с вярата си в Светото Православие. "Да бъдем радостни в постигането на добри успехи в църковния живот и в усилията на всеки от нас да живее според Словото Божие. Бог да е с нас и на всички ви Благословение", пожела патриарх Неофит.