Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско участие в областта на европейския фонд по отбрана. Ще продължаваме да сътрудничим и работим с Министерството на отбраната, Министерството на иновациите и растежа на нашата индустрия в европейския фонд за отбрана. Toва заяви служебният заместник-министър на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински на националния информационен ден по въпросите на Европейския фонд за отбрана 2024, провел се в София Тех парк.

Той обясни, че интересът към европейския фонд за отбрана все повече нараства. Фондът е програма на ЕС за насърчаване на иновационния капацитет на отбранителната технология и отбрана, като е с бюджет 8 млрд. евро, поясни Сукалински. Европейският фонд за отбрана съдържа допълнителни стимули за насърчаване на малки и средни предприятия.

Три български компании участват в проекти на Европейския фонд за отбрана

Три български компании участват в проекти на Европейския фонд за отбрана

С €8 млрд. разработват изтребители, изкуствен интелект, криптиране на данни, киберсигурност

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави по брой участие в проекти, получили финансиране от Европейския фонд за отбрана. България е страна, която бележи най-голям ръст за участие в програмата за 2023 г.

По думите на Сукалински компаниите ни са конкурентноспособни и адаптивни, като могат да отговарят на очакванията на ЕС и да участват като пълноценен партньор в консорциум с големите компании в ЕС.

Той призова малките и средни предприятия и компании още по-активно да участват и да се възползват от възможностите на актуалните европейски програми и инициативи.

Кръстю Преславски, представител на ЕК, заяви, че за пръв път в историята на ЕС има конкретни политики, които да са в полза на отбраната.

"Думата "отбрана" беше тема табу за ЕС, това се промени драстично през последните три години, особено след руската инвазия в Украйна. Сферата е недофинансирана в продължение на десетилетия, но това се променя", коментира Кръстю Преславски.

В ЕК се споразумяха частично за Европейския фонд за отбрана

В ЕК се споразумяха частично за Европейския фонд за отбрана

Само съвместни проекти от 3 държави да ползват ресурсите на Фонда за отбрана