И български компании могат да участват в новия фонд за отбрана. Това увери еврокомисарят по за вътрешния пазар Тиери Бретон по време на представяне на инициативата "Европейски фонд за отбрана", цитиран от БНР.

Почти 8 млрд. евро ще бъдат дадени в следващите години за проекти за изтребители от следващо поколение, изкуствен интелект, криптиране на данни, киберсигурност. 26 проекта получават финансиране от 158 млн. евро и това е малка част от плановете.

Пред БНР Тиери Бретон обяви, че сътрудничеството в този сектор е реалност.

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Ако Европа не се погрижи за собствената си сигурност

"Има три български компании, които участват в проектите. Очаквам и повече, особено в сектора на дигитализацията. При посещенията в страните членки виждам, че във всяка една от тях има капацитет от нови компании, стартъпи, малки и средни предприятия, които са изключително заинтересовани да представят своите разработки за софтуер или квантовото криптиране.

Според Кристиян Буш от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент подобни програми спомагат за засилването на местните отбранителни индустрии.

Целта на проекта е постигането на стратегическа автономност в отбраната. ЕС сега разчита на сериозна американска подкрепа в различни сектори.

Европейският фонд за отбрана е за европейската отбрана. По думите на Кристиян Буш това е добра новина и за НАТО, защото ще има по-силен партньор в лицата на ЕС.