Бъдещият Европейски фонд за отбрана се подготвя и заедно с Eurodrone и други съвместни проекти между учените и промишлеността ще получат 525 млн. евро, съобщиха от Еврокомисията.
От тях предоставят 80 млн. евро за създаване на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи и за системи за противодействие на дронове.

На днешното заседание на ЕК бяха приети програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната през 2019—2020 г. на стойност до €500 млн.

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Финансират съвместни изследвания за отбранителни технологии и продукти

Допълнително са заделени 25 млн. евро за подпомагане през 2019 г. на съвместни научноизследователски проекти в областта на отбраната. Те са в няколко направления - съвместни разработки на оборудване и технологии в отбраната, базови операции, защита и мобилност на въоръжените сили, разузнаване, високотехнологични операции и др.

Първата работна програма на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), която беше договорена с държавите членки, предвижда за 2019—2020 г. съфинансиране в размер на 500 млн. евро за съвместно разработване на способности в областта на отбраната.

Очаква се до дни от Комисията да публикуват 9 покани за предложения за 2019 г. За 2020 ще има още 12 покани. Поканите за представяне на предложения ще обхващат приоритетни теми във всички сфери — въздух, земя, море, киберпространство и космос.

След днешното заседание е решено за базови операции, защита и мобилност на въоръжените сили да се предоставят 80 млн. евро на разположение. Парите са за създаване на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи и за системи за противодействие на дронове.

Заделени са 182 млн. евро за разузнаване, защитени комуникации и киберпространство. Тези пари са за ситуационна осведоменост и защита в киберпространството, за ситуационна осведоменост и способности за ранно предупреждение по отношение на космическото пространство и за способности за морско наблюдение.

За провеждане на високотехнологични операции са определени 71 млн. евро. Те са за модернизирането или разработването на наземни способности за прецизен удар от следващо поколение. Тези пари са и за сухопътни операции, способности за въздушен бой и системи за военноморски кораби.

За иновативни отбранителни технологии и МСП са определени 27 млн. евро. Те са за решения в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и кибернетичните технологии, както и за подпомагане на МСП.

Предложени са и два проекта за пряко възлагане. Единият е за 100 млн. евро за подкрепа на развитието на Eurodrone, способност от решаващо значение за стратегическата автономност на Европа. Другият - 37 млн. евро за подпомагане на оперативно съвместимите и сигурни военни комуникации на ESSOR.

Поканите за предложения по линия на Подготвителното действие за научни изследвания в областта на отбраната (PADR), публикувани днес, са част от третия и последен бюджетен транш в рамките на Комисията "Юнкер".

В работната програма за 2019 г. ще бъдат заделени 25 млн. евро за научни изследвания в електромагнитния спектър и бъдещите революционни отбранителни технологии.

За бъдещи революционни технологии в областта на отбраната ще бъдат разгледани най-добрите начини, по които ЕС може да окаже подкрепа на революционните технологии в областта на отбраната. Те могат да доведат до трансформационни промени във военната сфера. Така ще се подготвят условията за Европейския фонд за отбрана, който може да разпределя до 8 % от своя бюджет за революционни технологии.

ЕК вече финансира пет научноизследователски проекта в областта на отбраната. Сред тях и Океан 2020 на стойност 35 млн. евро. Той оказва подкрепа на мисиите за морско наблюдение. В процес на подготовка са договорите за финансирането на още три проекта.

От 2021 г. пълноправен Европейски фонд за отбрана ще насърчава иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринася за стратегическата автономност на Съюза.

Подготвителното действие за научни изследвания в областта на отбраната (PADR) продължава да се изпълнява за трета поредна година. С днешните решения от ЕК започват първите финансирани от ЕС съвместни промишлени проекти в областта на отбраната по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP).

В ЕК се споразумяха частично за Европейския фонд за отбрана

В ЕК се споразумяха частично за Европейския фонд за отбрана

Само съвместни проекти от 3 държави да ползват ресурсите на Фонда за отбрана

Акцентът ще бъде върху области като технологиите за безпилотни летателни апарати, спътниковите комуникации, системите за ранно предупреждение, изкуствения интелект, кибернетичната отбрана и морското наблюдение.

Според зам.-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, сътрудничество в областта на отбраната е единственият начин европейските граждани да бъдат защитени в един все по-нестабилен свят.

Елжбета Бенковска, комисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП смята, че за да имаме гаранции, че Европа може да защитава своите граждани, ни трябват авангардни технологии и оборудване в областта на отбраната. Тя посочи изкуствен интелект, технологии за безпилотни летателни апарати, системи за спътникови комуникации и разузнаване.

Отговарящите на условията консорциуми могат да подават предложения по поканите за 2019 г. до края на август. Първите проекти ще бъдат избрани преди края на 2019 г., след което ще бъдат официално подписани споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства.

С помощта на двете програми, които вече функционират пълноценно, Комисията проправя пътя към пълноправен Европейски фонд за отбрана през следващия финансов период 2021—2027 г.

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Ако Европа не се погрижи за собствената си сигурност

Припомняме, в политическите си насоки от юни 2014 г. председателят Юнкер определи като приоритет укрепването на сигурността на европейските граждани. В своята реч за състоянието на Съюза през 2016 г. той обяви създаването на Европейски фонд за отбрана.

През юни 2018 г. Комисията предложи пълноправен Европейски фонд за отбрана с бюджет от 13 млрд. евро.

Чрез фонда ЕС ще се нареди в четворката на най-крупните инвеститори в Европа в областта на научните изследвания и технологиите за нуждите на отбраната.

През февруари 2019 г. институциите на ЕС постигнаха частично политическо споразумение относно Европейския фонд за отбрана, което подлежи на официално одобрение от Европейския парламент и Съвета. Бюджетните аспекти на бъдещия Европейски фонд за отбрана са предмет на цялостното споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС, предложен от Комисията през май 2018 г.