Европейските институции постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за отбрана. Очакванията са с този фонд да се стимулира иновативната и конкурентоспособна отбранителна индустриална база и да допринесе за стратегическата автономност на Съюза. Това предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета, гласи съобщение на ЕК.

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Финансират съвместни изследвания за отбранителни технологии и продукти

Еврочиновниците се съгласиха само съвместни проекти от три държави по специални критерии да могат да ползват ресурсите на Фонда за отбрана.

На днешното заседание в Брюксел бе постигнато споразумение по някои ключови елементи.

  • Фондът ще подкрепя целия цикъл на промишлена разработка на отбранителните изделия - от научните изследвания, разработката на прототипи до сертифицирането.
  • Фондът ще финансира проекти за съвместни изследвания, предимно чрез отпускане на безвъзмездни средства.
  • Отвъд етапа на научни изследвания и проектиране, на който етап е възможно финансиране до 100 %, средства от бюджета на ЕС ще бъдат на разположение, за да допълват инвестициите на държавите членки чрез съфинансиране на разходите за разработване на прототипи (до 20 %) и свързаните с това дейности по изпитване, окачествяване и сертифициране (до 80 %).
  • Фондът ще предоставя стимули за проекти, предвиждащи трансгранично участие от страна на многобройните малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация във веригата на доставки в отбраната, като предоставя по-високи проценти на финансиране.
  • Проекти в контекста на европейското постоянно структурирано сътрудничество (ПСС), ако отговарят на условията за допустимост, могат да получават съфинансиране с допълнителен бонус от 10 %, но финансирането няма да е автоматично.
  • Проектите ще бъдат определяни в съответствие с отбранителните приоритети, договорени от държавите членки в рамките на общата външна политика и политика на сигурност, и по-специално в контекста на плана за развитие на способностите (ПРС), но регионалните и международните приоритети, например в рамките на НАТО, може също да се вземат предвид.
  • Само съвместни проекти, предвиждащи участието на най-малко три отговарящи на условията субекта от поне три държави членки или асоциирани държави, по принцип ще могат да ползват тези ресурси.
  • Най-малко 4 % и най-много 8 % от бюджета ще бъдат заделени за дисруптивни високорискови иновации, които ще укрепят технологичното лидерство на Европа в дългосрочен план и нейната автономност в областта на отбраната.
  • По принцип само субекти, които са установени в ЕС или в асоциирани държави и върху които не упражняват контрол трети държави или правни субекти от трети държави, отговарят на условията за финансиране. Дъщерни предприятия в Съюза на дружества от трети държави ще могат по изключение да бъдат допускани до финансиране при определени условия, така че да се гарантира, че няма да бъдат застрашени интересите на ЕС и на държавите членки в областта на сигурността и отбраната. Субекти, установени извън ЕС, няма да получават финансиране от ЕС, но могат да участват в проекти за сътрудничество. По този начин ЕС не изключва никого от ползване на ресурси от Европейския фонд за отбрана, но определя условия за получаване на финансиране, които са сходни с тези, с които дружествата от ЕС се сблъскват на пазарите на трети държави.

Предварителното политическо споразумение, постигнато от Европейския парламент, Съвета и Комисията в рамките на тристранните преговори, предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета.

Бюджетните аспекти на бъдещия Европейски фонд за отбрана са предмет на цялостното споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който бе предложен през месец май 2018 г.

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Европейски фонд за отбрана предложи ЕК

Ако Европа не се погрижи за собствената си сигурност

Припомняме, в политическите насоки от юни 2014 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изведе като приоритет укрепването на сигурността на европейските граждани.

Създаването на Европейския фонд за отбрана бе обявено в речта на Юнкер за състоянието на Съюза през 2016 г.

Основите за реализирането на фонда бяха обявени в рамките на настоящия бюджетен период на ЕС, който завършва през 2020 г. За първи път в европейската история ЕС насърчава европейското сътрудничество в областта на отбраната с бюджетен пакет от 590 милиона евро (90 милиона евро за научни изследвания през периода 2017—2019 г. и 500 милиона евро за разработване на оборудване и технологии през периода 2019—2020 г.).

Сътрудничеството за научни изследвания в областта на отбраната вече се материализира, пишат от ЕК.

"Сред първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства по линия на бюджета за 2017 г. е научноизследователският проект Океан2020, който обединява 42 партньори от 15 държави от ЕС и подпомага мисиите за морско наблюдение, като за целта в извършваните от флотата операции ще се използват безпилотни летателни апарати и безпилотни подводници", информират от ЕК.

Очаква се до седмици от ЕК да обявят следващите съвместни научноизследователски проекти в областта на отбраната по линия на бюджета за 2018 г. и да представят работната програма и последна покана за представяне на предложения в рамките на оставащия бюджетен транш за 2019 г.

Съобщава се, че ЕК е започнала работа с държавите членки за финансиране на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната. До седмици Комисията ще приеме първата работна програма във връзка с Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP) за съфинансиране на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната по линия на бюджета на ЕС за периода 2019—2020 г.

С тези две пилотни програми през юни 2018 г. Комисията предложи истински европейски фонд за отбрана, чийто бюджет възлиза на 13 милиарда евро, по линия на следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Той ще обхване както научните изследвания, така и развитието на отбранителните способности.

Очаква се Европейският фонд за отбрана да допълва други програми на ЕС, предложени от Комисията, и по-специално заделения за Механизма за свързване на Европа специален бюджет от 6,5 милиарда евро. Целта е да се усъвършенства стратегическата транспортна инфраструктура в ЕС, така че тя да отговаря на изискванията за военна мобилност, както и предложената нова програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа", чийто бюджет възлиза на 100 милиарда евро.

Предложеният от Комисията през юни 2018 г. като част от Дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. Европейски фонд за отбрана е част от тези инициативи за укрепване на капацитета на ЕС за защита на неговите граждани.

Според заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, Европейският фонд за отбрана ще помогне на държавите членки да извлекат по-голяма стойност от парите на данъкоплатците.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, допълни че Фондът ще насърчава технологичните иновации и сътрудничеството в европейския сектор на отбраната. Очакванията са Фондът да разполага с авангардни и оперативно съвместими отбранителни технологии и оборудване в нови области, като например изкуствения интелект, криптирания софтуер, технологиите за безпилотни летателни апарати или спътниковите комуникации.

С пощенска марка отбелязват 15 г. от влизането ни в НАТО

С пощенска марка отбелязват 15 г. от влизането ни в НАТО

Анализираме свършеното през април във Вашингтон