„Междинен доклад" до ЕК за действията на властите в София срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност се пази в тайна.

Документът от близо 1000 страници имал "работен характер" и не представлявал "окончателния" вариант, твърдят от Правителствената информационна служба, съобщава Портал Европа.

Вносител на документа е министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, а докладът е разгледан и одобрен на правителствено заседание на 13 юли.

"Това са данните, които България иска да бъдат включени в есенния мониторингов доклад на ЕК. Комисията обаче добавя данни и по свои канали", са обяснили от Правителствената информационна служба.

„Борбата срещу корупцията се води чрез максимална прозрачност и съзнаване от страна на българските граждани", е записано в доклада, цитиран от europe.bg.

В документа информираме Брюксел, че в изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за противодействие на корупцията са отворени телефонна линия с номер 982-22-22 и интернет - страница www.nocorr.mvr.bg за получаване на сигнали за корупционни действия от страна на държавни служители.

Като последствия от сигналите в доклада до Брюксел се цитират следните данни:

От 1 януари до 31 май 2006 г. служителите на МВР  са разследвали 39 престъпления за взимане на подкуп, щетите от които са за 701 000 лева.

Случаите за злоупотреба със служебно положение с цел облагодетелстване са 161, а нанесените щети в размер на 27.8 милиона лева. Разкрити са 116 престъпления, 41 все още се разследват

Споменатите нарушения представляват 49.6% от разследваните случаи на злоупотреба със служебно положение, се казва в доклада до Брюксел.

Служителите на МВР са разследвали и 14 престъпления за сключване на неизгодни сделки. Щетите от тях надхвърлят на 950 000 лв.

Вследствие на проверките срещу високопоставени лица, председателят на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Димитър Димитров е освободен от длъжност, а  директорът на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Кирол Войнов е отстранен временно от постта . Материалите са предадени на прокуратурата.

По данни, предоставени от прокуратурата, в периода 1 януари - 26 юни 2006 г., са произнесени 8 присъди и 31 обвинения са предадени на съда за корупция на високопоставени лица, включително на магистрати, е записано още в доклада.

След 1 май 2006 са образувани  6 нови досъдебни производства, отнасящи се до корупция по високите нива.
Към 26 юни 2006 г. случаите, свързани с корупция по високите нива, които все още се разследват са 32.

Място в доклада до Брюксел е отделено и за резултатите от работата на МВР за противодействие на вътрешната корупция.

115 рапорта за корупция срещу 139 служители в МВР са получени в периода от 1 януари до 31 март 2006 г. В резултат на тях  26 души са уволнени заради корупционно поведение, от които 17 по дисциплинарната процедура и 9 по административната.

На 23 служители са наложени дисциплинарни санкции като писмено предупреждение и мъмрене.  6 служители са преназначени към други позиции, за да бъдат извадени от корупционната среда.

15 полицаи са предадени на прокуратурата.

В Генерална дирекция „Гранична полиция" има отделен сектор за противодействие на корупцията, който има висока степен на автономия, гарантираща независимостта на разследванията, свързани с корупцията.

В периода между 1 януари и 31 май 2006 г., в ГД "Гранична полиция" са получени 62 оплаквания срещу нейни служители. 3 от тях са срещу офицери.

60 от жалбите вече са проверени и работата по тях е приключила. При 5 оплакванията са основателни и ще бъдат наложени дисциплинарни санкции. 39 от оплакванията са неоснователни, сочи отчетът на ведомството.

105 дисциплинарни процедури с наложени 70 дисциплинарни санкции, включително 9 освобождавания от длъжност. Това сочат данните за Агенция „Митници".

В периода 1 януари - 30 юни 2006, Инспекторатът на Агенция "Митници" е извършил  около 200 проверки и вътрешни разследвания по сигнали и жалби.

В раздела „Организирана престъпност" междинният доклад пред Брюксел сочи напредък след  28 април 2006.

В периода януари-май 2006 г. е разбита престъпната дейност на 44 организирани престъпни групи. Започнати са над 250 досъдебни процедури срещу 221 членове на организирани престъпни групи.

20 обвинения, предявени срещу 80 лица - членове на организирани престъпни групи - са внесени в съда.

В периода 1 януари - 31 май 2006 броят на сигналите за пране на пари е, както следва:

  • 107 сигнала за съмнителни финансови транзакции, изпратени в МВР от FIA.
  • 61 сигнала, по които предстои проверка в централните полицейски служби.
  • Сигнали, по които предстои проверка в регионалните полицейски служби - 26
  • Сигнали, изпратени от МВР в Софийска градска прокуратура и до Върховна касационна прокуратура при силни основания за подозрения в пране на пари - 20

До 30 юни 2006 г., 10 обвинения за пране на пари, предявени срещу 16 души, са внесени в съда, се посочва още в доклада на българското правителство до Брюксел.