България прави днес пред Европейската комисия подробен отчет за направеното по критиките от последния мониторингов доклад на Европейската комисия.

Министърът по европейските въпроси определи мерките в документа като впечатляващи и подчерта, че няма критична област по която да не са предприети редица конкретни действия, информира БНР.

Документът, който изпращаме в Брюксел, отделя специално внимание на борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

В него, случаи като този с шефа на Топлофикация, не са представени един по един и поименно, а е избран обобщаващият подход.

Отчетени са резултатите от проверките на инспекторатите в държавната администрация, получените сигнали в комисията за борба с корупцията, решенията за следствени действия, броят случаи, дадени на прокуратурата и нейната работа по тях до момента.

Специална част е отредена на корупцията по високите политически и административни етажи, а друга се занимава с направеното срещу корупцията в съдебната система.

Друг акцент е прозрачността, която според Меглена Кунева е особено важна. За първи път се включва отделен раздел в който България отчита как прилага приетото законодателство в различните области - проблем за който през последните години получавахме сериозни критики от ЕС и страните членки.

Надявам се това да бъде последният ни мониторингов доклад, почти сигурна съм, че решението за членството на България и Румъния ще бъде взето през октомври, каза Кунева.

По отношение на мерките в борбата с корупцията в информацията, която ще бъде предадена днес, също няма описани конкретни случаи, а резултати от работата на инспекторатите.

В областта на съдебната система е отчетено, че вече във всички български съдилища е въведено случайното разпределение на делата по електронен път.

Според министъра на външните работи Ивайло Калфин България вече е изпълнила около 40 % от препоръките в последния мониторингов доклад на Европейската комисия и това е отчетено в документа.