Вътрешната комисия в парламента отхвърли предложението на Атака за декларация, набелязваща комплекс от мерки и приемането на пакет от промени и нови закони за борба срещу циганската престъпност.

От БСП са гласували против, а останалите депутати са се въздържали.

Нашият призив е президентът Георги Първанов да свика КСНС, не както този от 1 октомври - за отбиване на номера, а на тема „Циганската престъпност - опасност за националната сигурност", заяви Десислав Чуколов от „Атака."

Националистите предлагат поправка в Наказателния кодекс, позволяваща употреба на огнестрелно оръжие при защита на личната собственост, без да се търси отговорност за това или с две думи - разширяване на пределите на неизбежната отбрана.

Те искат още денят, в който в Катуница бе убит Ангел Петров - 23 септември, да бъде определен като ден за почит на жертвите и пострадалите от циганската престъпност.

Атакистите настояват и за специален Закон срещу циганското Мешере.

Те предлагат да се приеме закон за създаването на доброволни отряди за защита на собствеността и селскостопанската продукция, както и да се въведат строги мерки относно адресната регистрация и разтуряне на незаконните гета, за да не могат да се регистрират 2000 души на един и същи адрес.

От „Атака" искат и въвеждане на смъртното наказание за особено жестоко убийство, както и тежки наказания за търговията с хора и продажбата на деца, момичета и жени с цел проституция и брак.

Чуколов не приема аргумента на колегите си от другите парти, че не е политически коректно да се каже, че има циганска престъпност. „Продаването на малки деца си е цигански ритуал. Това Мешере също е цигански ритуал", подчерта той и допълни, че друг цигански проблем са телефонните измами.

„Не може да си заравяме главата в пясъка, подчерта той.

Да се изказват опасения, каквито бяха изказани, че това ще настърви циганите повече да крадат и да убиват - това не е аргумент, защото те и в момента го правят, подчерта Чуколов и допълни: „С тази декларация искаме да покажем, че никой не е по-силен от държавата. Не можем да оставяме 5-6 разпасали се цигански барона и шефове на някакви кланове да командват държавата и да крадат от българския народ. Това е недопустимо."

От „Атака" са категорични, че в годините на прехода е имало политически чадър над циганските барони. Чуколов подчерта, че „Атака" никога не е купувала цигански гласове, макар че през 2006 година лично при него на крака са ходили цигани да предлагат гласовете си в полза на партията на Волен Сидеров.

„За ромите това е поредният бизнес," смята още той и допълни: „Хайде един път да бъдем толерантни към българския народ."

Има неща, които могат да бъдат коментирани и могат да бъдат подкрепени, това заяви председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов по повод внесените предложения от АТАКА.

Според Анастасов добра е идеята за доброволните отряди. Струва ми се, че има някакъв резон, според мен няма нищо лошо в това, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той обаче е категорично против доброволните отряди да са въоръжени. Анастасов каза, че мнозинството ще застава винаги зад АТАКА, когато в техните предложения има резон.

Каквото и да си говорим в част от ромските махали и гета действително е много тежко положението. Там се генерира и престъпност, и наркотрафик, призна председателят на вътрешната комисия.

Той е против престъпността да се квалифицира на циганска и не циганска, както и да бъде върнато смъртното наказание.