Народните представители от Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество отхвърли промени в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), предложени от Анна Александрова от ГЕРБ, чието приемане значително би ограничило правото на достъп до обществена информация.

Първоначалното предложение на Анна Александрова и 9 нейни колеги от ГЕРБ, внесено между първо и второ четене, предвиждаше всеки, който иска да получи достъп до обществена информация по силата на закона, да се идентифицира освен по съществуващите изисквания, също така и с единен граждански номер (ЕГН). Освен това се предвиждаше лицата, искащи достъп до тази информация, да посочат "обстоятелство обуславящо принадлежността им местната общност, когато това е предвидено по закон". Промените бяха подкрепени от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), като аргументите им бяха, че са залети от сигнали от фиктивни лица, като администрацията, особено в малките населени места, няма ресурс да се справя с тях.

Това предизвика негативна обществена реакция, като аргументите против това бяха, че по този начин се ограничава правото на достъп до обществена информация на редица групи - например чужденци, както и най-вече на фирми, тъй като юридическите лица не разполагат с ЕГН.

В последствие от ГЕРБ излязоха с официална позиция, че ценят свободата на словото и правото на достъп до обществена информация, затова се разграничават от въпросите проектопромени.

Сериозни редакции в предложението си направи и самата Александрова от ГЕРБ: "Предложението ми е мотивирано с оглед злоупотребите, които се извършват. (...) Променям предложението към текста в закона, който в момента гласи, че трябва да се впишат три имена или наименование, както и седалище на заявителя, да се добавят и - ЕГН, личен номер на чужденец (ЛЧН), адрес, Единен идентификационен код (ЕИК) от Търговския регистър или Булстат."

Т.е. чрез редактираното предложение на ГЕРБ се елиминираше опасността по отношение на групите, за които първоначално имаше опасения, че ще бъдат дискриминирани от готвените промени. Все пак предложението народният представител от партията на Борисов не бе прието, като "за" гласуваха само колегите ѝ от ГЕРБ и депутатите от ДПС.

В крайна сметка бе прието редакционното предложение на народния представител от ПП/ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов, като текстовете в закона останаха същите, като се добави единствено опцията желаещите да получат достъп до обществена информация да могат да ползват и "профил в системата за сигурно електронно връчване Закона за електронното управление".

6000 души са поискали достъп до обществена информация чрез електронната платформа на МС

6000 души са поискали достъп до обществена информация чрез електронната платформа на МС

Получените запитвания са от най-различно естество