Народното събрание няма да възложи на правителството да прекрати договора със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Това стана ясно след като депутатите от Комисията по отбрана, която проведе съвместно заседание с Комисията по външни работи отхвърлиха проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесено от "Възраждане".

Ние нямаме споразумение с НАТО, а със САЩ. Няма никакви задължения от страна на американците, а само права, посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му договорът със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната е един позорен капитулационен акт. За това депутатите от парламентарната група на "Възраждане" настояват да се прекрати споразумението, с аргумент, че накърнява националния суверенитет, достойнството и териториалната цялост на държавата.

"Ние говорим за пълзяща окупация на нашата държава. Тенденция е след известно време у нас да има повече чужди войски, отколкото български", изтъкна Костадинов.

Костадинов запита как точно американските бази допринесли за дългогодишния им ангажимент за развитие на армията ни?

Военният министър Драгомир Заков обясни, че договорът със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната е важен и че са предвидени процедури и наложени практики, които не са в ущърб на страната ни. Функционирането на съоръженията не води до допълнителен разход за страната ни и съвместните съоръжения дават възможност за споделяне на боен опит, техники и процедури. Евентуално прекратяване на договора ще намали възможността за международна подготовка на въоръжените ни сили.

От споразумението има много по-голяма полза за българските въоръжени сили, отколкото за американските, подчерта Заков.

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов призова дискусиите по законопроекта да се прекратят, защото в ресорната комисия няма блиц контрол или изслушване на ръководството на Министерство на отбраната.