В подписката, приложена към документите, които Радонов и Юруков подадоха за регистрация в ЦИК, няма достатъчния брой подписи.

Това е установила проверката в ГРАО, съобщи говорителят на комисията Александър Александров.

Дали СДС ще остане без регистрация - това трябва да реши съдът, коментира още той.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни за news.bg, че от необходимите 15 000 подписа, представени в комплекта документи от Пламен Юруков и Пламен Радонов, отпадат като некоректни около 1800.

По-късно говорителката на ЦИКЕП Ралица Негенцова допълни, че общо бившият лидер на СДС е внесъл 18 500 подписа, коректни се оказали 14 181. Така около 800 подписа се оказват недостатъчни за регистрация на СДС в ЦИК.

Към момента документите, подадени в ЦИКЕП, не могат да бъдат приети, но липсващата бройка подписи може според наредбите да бъдат довнесени в законовия срок - до 19 часа на 12 май, обясни Троянов.

Некоректните подписи, които е установила проверката на ГРАО, са с преобладаващи несъответствия между три имена и ЕГН, но има и около 180 подписа, при които е установено, че същият гражданин се е подписал и във вече подадени други подписки.
Дублираните данни също отпадат, но такива нарушения са в рамките на статистичкото нормално, обясни Бисер Троянов.

Това е единственото нарушение на СДС, другите документи са изрядни, стана още ясно от думите на говорителите. 

На 13 май ЦИКЕП ще тегли номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще се явят на евровота.

Негенцова уточни, че пропуски и грешки е имало и в документите на другите
партии, но за разлика от СДС, другите са представили значително повече подписи.

Окончателното решение ще бъде взето след заседание, на което ще
бъдат взети под внимание и последните събития около СДС и по-точно казусът с лидерството на сините.

До този момент само три партии са се регистрирали в Централната избирателна комисия за провеждане на изборите за Емропейски парламент - това са ГЕРБ, ДПС и "Атака". "Всички останали са само с намерения за кандидатиране", информира още Александров.

Междувременно СДС изпратиха отворено писмо до председателя на Софийски градски съд, в което молят той лично да се ангажира с незабавно определяне на съдебен състав и резервен такъв, както и с насрочване и произнасяне по делото за регистриране новото ръководство на партията във възможно най-кратък срок.

Ден след като първият съдебен състав по делото за регистрацията на новото ръководство на СДС си направи отвод беше определен нов такъв. Сега предстои да бъде насрочено заседание по делото.

По нататъшно отлагане и неизпълнение на Решението на Върховния касационен съд за вписване на легитимното ръководство на СДС ще представлява не просто неизпълнение на съдебния акт на Върховната съдебна инстанция в страната, но и ще създаде опасност за участието на СДС на предстоящите избори, се казва още в писмото.

Подобно неучастие според синята партия ще лиши огромна част от българските граждани от свои легитимни политически представители в държавната власт.