В резиденция "Бояна" в София беше официално открит контролно-техническият център на бъдещото електронно правителство. Министърът на държавната администрация Николай Василев, цитиран от БНР, изтъкна предимствата на този център:

"Тези машини са с огромен капацитет като памет и като скорост, като възможности да интегрират огромен брой информация и да се предоставят услуги в цялата страна".

За да не е всяка община отделна губерния, която работи сама за себе си, трябва да има един център, който да ги ръководи, подчерта министърът и допълни, че системата е подобна на изградената преди 2 години система за българските училища.

Там също така български училища с около 35 000 компютъра бяха обединени в една обща мрежа, припомни Николай Василев.


"Базите данни тук ще са свързани с естеството на услугите, тоест кои услуги по какъв начин се реализират, кои формуляри как изглеждат, какви информационни обекти се съхраняват. По силата на проектозакона, който сме предвидили, нито една администрация, включително и ние, не можем да съхраняваме данни, извън данните необходими за административното обслужване.", зави директорът на дирекция Електронно правителство към министерството Юрий Алкалай.

Интеграционната система на електронното правителство трябва да бъде готова до края на август.