От Министерството на икономиката внасят в сряда, 9 януари 2019 г., в Министерския съвет предложение промените в Закон за горивата да бъдат отложени с шест месеца. Новината съобщи ресорният министър Емил Караниколов.

Припомняме, че недоволство срещу закона на Емил Димитров-Ревизоро беше изказано от редица сектори, като търговците на дребно няколко пъти излиза и на протести срещу поправките. Тогава поличиха подкрепата и на политическа партия НФСБ.
От Асоциацията на работодателите също се изказаха негативно спрямо нормите, които се залагат. 

Министърът подчерта, че наредбата за прилагане на закона е готова. Към нея нямало забележки. Всички забележки били по Закона.

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Искат Радев и Манолова да сезират КС за Закона за регулиране на нефтената дейност

Министърът смята, че е необходимо още време, за да се намерят правилните решения и да има един работещ закон за горивата.

След заседанието икономическият министър посочи, че и малките производители искат да има такъв закон. Разговори са водени и с тях. Те не са единствените субекти, които този закон ще засегне или които имат проблеми с прилагането му, изтъкна Караниколов.

Този закон трябва да го има, е мнението на малките търговци, които също искали наказателна отговорност за нарушителите. Трябва да направим всичко възможно в рамките на шест месеца да направим един конкурентен закон, който в своята същност защитава всички субекти, независимо дали са едри търговци или търговци на дребно, смята ресорният министър. Това ще бъде и нашата цел, посочи Караниколов.

Ще работим в синхрон, този закон трябва да защитава сектора, допълни министърът.

Последната атака на предложеното законодателство бе от днес, когато омбудсманът Мая Манолова внесе жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата. Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

От партията се заканват, че ще сезират главния прокурор

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. Малките производители също скочиха срещу закона и обявиха протестна готовност.