От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) са готови на незабавни и безкрайни протестни действия още тази седмица, ако не бъде преразгледан Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

От НСТПГ призовават президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и правителството да сезират Конституционния съд за връщане в пленарна зала за преразглеждане на Закона за административното регулиране на икономически дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

На пресконференция в БТА Пламен Стоянов, член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, обясни, че всеки един закон се приема, за да служи на обществото, хората и държавата, а това в България не се случва.

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

От партията се заканват, че ще сезират главния прокурор

Превозвачите настояват за законова регулация, която да бъде в синхрон с европейските норми и интересите на българските потребители.

Законът няма за цел да преодолее сивата икономика, а той е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната, изтъкна Стоянов и припомни как всички политически партии са си замълчали и са го гласували в средата на лятото миналата година.

С прилагането на този закон държавният бюджет ще претърпи сериозни загуби. Ако се допусне да влезе в сила този закон, цената ще плащаме всички ние и 2 000 души ще останат без работа, прогнозира той.

Симов, говорител на НСТПГ, припомни, че за да се регистрират търговците на горива трябват да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лв. Той определи закона като лобистки и противоконституционен.
Събрани над 5 500 подписа срещу Закона за административното регулиране на икономически дейност, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

"Налагането на монопол на пазара, ще доведе до повишава не цените", предупреди той и посочи, че ако допуснем увеличаване цените на горивата, ще се отправят и поредица от жалби.

Симов припомни, че е подадена жалба и до Европейската комисия.

Промяната в реда на пълнене на бутилките най-много притеснява превозвачите на горива. При наличието на конкуренция на пазар има разлика в цената на една бутилка, която се пълни на пълначна станция и такава на стилажа. Тя е между 5 и 8 лева, посочи Стоянов.

Солени глоби за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление

Солени глоби за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление

Катаджиите вече могат да спират от движение коли, които замърсяват повече от допустимото

"Когато нас ни няма, цената ще тръгне нагоре", предупреди той и допълни, че хората няма да останат без газ, но цените, които ще плащат, се очаква да бъдат по-високи.

Стоянов се опасява, че с отпадането на малките фирми от пазара, това неминуемо ще доведе до повишава цените на горивата.

"Когато има монопол, цените винаги са по-високи", припомни Стоянов.

Ако законът бъде приет, бензиностанциите в малките населени места ще изчезнат, тъй като няма да може да се издържа, изрази притеснението си шефът на НСТПГ.

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Правителството няма да се срути, ако и Каракачанов напусне, смята лидерът на "Воля"

Симо Симов се закани, че ако исканията им не бъдат чути, превозвачите са готови на протестни действия още през седмицата. Протестът ще бъде обявен два дни по-рано, както е по закон.

Протест се очаква във всички градове на страната, границите също се очаква да бъдат блокирани и затворени. Превозвачите ще излязат на протест с жълти жилетки, на които ще бъде изписано "Национално сдружение търговци и превозвачи на горива" и "Лобистките закони ни убиват". Поръчани са над 1 000 жълти жилетки.

Те искат подкрепата на цялото общество и чрез гражданско общество да отвоюват правата си.

ДБ предлагат отмяна на приетия през лятото Закон за горивата

ДБ предлагат отмяна на приетия през лятото Закон за горивата

Нямат право на законодателна инициатива, очакват народен представител да припознае предложенията им

"Членовете на нашето сдружение са отчаяни хора. Те искаха много по-рано да излязат на протест, но досега ръководството успяваше да ги удържа", отбеляза Симо Симов.

Превозвачите очакват подкрепата и на всички фирми, които не са в сдружението и очакват ефект на доминото.

От НСТПГ очакват подкрепа от всички политически партии, като прогнозират ескалация на пазара.

"Ние не заплашваме никого, но когато човек си губи хляба, е готов на всичко. Ще излезем на улицата още тази седмица и протестните действия ще продължат дотогава, докато не бъдем чути", закани се Симов.

Той заяви, че от Сдружението са готови да протестират и пред Върховния административен съд, защото наредбата на закона не отговаря на Конституцията.

Превозвачите искат институциите да им обърнат внимание, с което да бъде преразгледан законът пленарна зала. Той трябва да бъде в интерес на потребителите и обществото, а не в интерес на монопола.

Припомняме, през ноември месец от "Демократична България" внесоха в парламента предложения за промени в законодателството, които да доведат до поевтиняване на горивата при запазване на конкуренцията в сектора.

Основното предложение бе да бъде отменен Законът за горивата. Според ДБ с този закон се ликвидира конкуренцията в търговията с горива и се бетонира коалицията "Лукойл". От Дясната формация предлагат и да се увеличи достъпа до акцизните складове, които в момента се притежават на 80% от една компания.

Още през лятото търговците и превозвачите на горива получиха подкрепата на НФСБ.