Почти стотина души протестираха пред сградата на бившия Партиен дом - срещу сградата на Министерския съвет, с искане да не бъдат приемани промените в Закона за горивата.
Вносител на промените е депутатът от ОП Емил Димитров - Ревизоро и група народни представители.

С промените се предвижда търговците на горива да блокират сериозни суми под формата на банкови гаранции. От тях се очаква и да имат определен капитал, за да продължат да работят.

Има достатъчно регулатори в търговията с горива, коментира пред News.bg Смилен Григоров, участник в протеста срещу Закона за горивата. Според Григоров законът обслужва големите фирми.

"Ще останат големите - остават монополисти и цените отиват отново в космоса", коментира той. Григоров заяви, че са готови да продължат с протестите в случай, че законопроектът не бъде оттеглен.

В протеста се включиха търговци на едро и дребно на горива от Варна, Пловдив, Бургас.

Разпоредбите предвиждат за търговия на дребно собственикът да има 20 хиляди уставен капитал и по 20 хиляди банкови гаранции за всяка бензиностанция.

За търговците на едро това са обикновено собственици на две цистерни, които имат сключени договори за доставка на горива се изисква три милиона уставен капитал и 500 хиляди банкова гаранция. Смилен Григоров коментира, че такова изискване няма в нито една държава в ЕС.

Собствениците на бензиностанциите издигаха предварително подготвени плакати с надписи: "Закон убиец", "Непосилни обезпечения", "Собственост без гаранции", "Не на монопола на горивата", "Не на монопола. Не мачкайте малките. Не премахвайте конкуренцията", "Ревизоро вън от парламента".

Някои от хората бяха разпечатали следния надпис на плакат с формат А4 - "Господин премиер, изхвърлете интигантчо!!!", "Бойко, спри монопола!"

Няколко души държаха голям транспарант с надпис: "ЧЕЗ - на народа, не на шайката! Няма да плащаме на Гинка!" и още един: "Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме?".

Според по-дребните търговци на горива, ако бъдат приети промените, на пазара ще останат само големите вериги и това ще доведе до поскъпване на горивата.

Представители на националното сдружение на средните и дребни търговци и превозвачи на горива влязоха на среща с депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Християн Митев, Георги Колев и Йордан Апостолов в централата на партията.

Протестът на дребните търговци и дистрибутори на горива се провежда втори ден, въпреки дъжда в столицата. Във вторник те бяха на площада пред Народното събрание, но не успяха да привлекат вниманието на законотворците, които на извънредно заседание дискутираха мотивите на втория вот на недоверие към кабинета "Борисов-3".

Търговци и разпространители застанаха на островчето пред Партийния дом, което е под прозорците на Министерския съвет по времето, когато заседава правителството. Надеждата им бе поне да бъдат зърнати от представителите на изпълнителната власт. Недоволните предупреждават, че ако поправките в Закона за горивата не бъдат изтеглени, може да блокират и границите.

Припомняме, при обсъждане на промените депутатите от Икономическата комисия се въздържаха.