Икономическата парламентарна комисия събра спорещите страни по предлагания от патриота Емил Димитров-Ревизоро Закон за запасите от нефт и нефтопродукти.

След дълго обсъждане обаче депутатите отхвърлиха законопроекта без да гласуват против, а с единодушно "въздържал се".

С предлаганото от Емил Димитров се въвежда регистрационен режим за лицата, които осъществяват икономически дейности, свързани с нефт и нефтени продукти, по определени общи и специални условия за регистрация.

Ревизоро иска по-строг контрол върху петролния бранш

Ревизоро иска по-строг контрол върху петролния бранш

Звено към министъра на икономиката да регулира икономическите дейности

Специалните условия към тези лица са свързани с наличието на определен от закона размер на внесения установен капитал или притежаваните активи, образователен ценз на законовите представители на дружеството, наличие на обект, от който ще се извършва икономическата дейност, трайно прикрепен към недвижим имот, отговарящ на изискванията за устройство на територията. Специално звено към министъра на икономиката ще регулира икономическите дейности.

Предвижда се в икономическото министерство да има регистър на лицата, които имат икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Чрез спецзвеното към икономическото ведомство министърът ще издава разрешения за регистрация или мотивиран отказ, ще издава решения за заличаване на регистрация, съответно прекратяване на издаденото удостоверение. Освен това ще публикува на интернет страницата на МИ информация за необходимите документи за регистрация.
Също икономист номер 1 ще трябва да организира съхраняването на документацията във връзка с подадени заявления за регистрация и на регистрирани лица за срок не по-кратък от 50 години от датата на издаване на удостоверението за регистрация. Контролът ще се осъществява от редица институции като МВР, НАП, Агенция Митници и др.

Горивата са предизвикателство за администрацията ни, призна Менда Стоянова

Горивата са предизвикателство за администрацията ни, призна Менда Стоянова

Властта готви усъвършенстване на софтуера за контрол на продажбите

Емил Димитров очаква един милиард лева ефект от закона.

"Законът е резултат на шест години труд", изтъкна той и подчерта: "Поемам цялата отговорност за целия законопроект".

Проблемът при цигарите и алкохола бил решен, но не така било с нефтените продукти. 3 200 регистрирани бензиностанции са на строг контрол от институциите, както се аргументира патриотът. За другите между 30 000-50 000 нерегистрирани бензиностанции няма контрол, по думите му. Според него няма тежести за земеделските производители, които скочиха срещу проекта. "Никъде в този закон не се вменяват нови задължения на институциите", категоричен бе Емил Димитров.

Той се надява на подкрепата на премиера, за да не спечели мафията. "Да не влагаме политика повече, отколкото е необходимо", призова депутатът.

7000 нерегистрирани бензиностанции преброи Емил Димитров-Ревизоро

7000 нерегистрирани бензиностанции преброи Емил Димитров-Ревизоро

С приемането на новия закон бензиностанциите трябва да се регистрират до 6 месеца

АИКБ смята, че с формулировката за ограничаване на сивата икономика всъщност се въвеждат множество тежести за бизнеса, които могат да нанесат непоправими вреди на българската икономика. Новите задължения, произтичащи от закона, според асоциацията, всъщност са административна и финансова тежест.

"Държавата съвсем умишлено при Симеон Дянков като финансов министър и Ваньо Танов като шеф на Митниците създала условия да не се контролира сектора", според Валентин Златев от Петролна и газова асоциация.
Той посочи, че за пореден път преди дни на пристанището във Варна е засечен танкер. "Има становище на ЕК, че това е абсолютно незаконно", по думите му. "Българският съд трябва да се произнесе по това нещо", настоя Златев.

Преди девет месеца асоциацията е сезирала ЕК. Брюксел е отговорил, че ще го разгледа, тъй като се нарушавала равнопоставеността на икономическите субекти и конкуренцията. Комисията ще направи това разследване, оптимист е Валентин Златев.
По думите му у нас е създаден такъв феномен в сектора, какъвто няма и в Африканските държави. "МФ си закри преди време отдела "Акцизна политика" и го възложи на Агенция "Митници". Тоест митниците сами се контролират как работят", скочи той и добави, че системата БАЦИС не работи. През 2016 г. за шест месеца от нея са заличени 300 000 записа. "Това означава, че от тези товари са изчезнали постъпления от бюджета."

Златев захапа и ведомствените бензионостанции. А земеделските производители със закона получавали редица преимущества. Малоимотни лица по селата регистрирали фирми за пет лева и нямали проблем да извадят 15 милиона лева да купят един танкер. Валентин Златев сподели и че има много честни земеделци. 115 000 са регистрираните земеделски производители у нас, според данните, които той е получил от МЗХ. От тях само осем хиляди си възстановяват ДДС и акциз.

Други данни, които той представи пред депутатите показват, че всеки втори литър гориво у нас влиза контрабандно. "Какъв е проблемът да има браншови закони за горивата", недоумява Златев. По думите му 36% от приходите в бюджета се формират от Българската петролна и газова асоциация. "Това е въпрос от национално значение за финансовата стабилност на страната", каза той. Затова трябвало да има закон, който да изсветли бранша.

В крайна сметка икономическата комисия поряза закона на Ревизоро.

По сметките на Ревизоро държавата губи около 1 млрд. лева от контрабанда на горива

По сметките на Ревизоро държавата губи около 1 млрд. лева от контрабанда на горива

Нов закон за администрирането на тези горива иска депутатът Емил Димитров