Около 1 млрд. лева губи държавата от незаконен внос на горива. Това заяви председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро пред БНТ.

Според него схемите за контрабанда са ясни. По думите на бившия шеф на митниците в кабинета "Сакскобургготски" на пристанищата няма измервателни уреди и не е ясно какви количества горива се внасят в страната.

Ще може да се приеме нов закон за администрирането на тези горива, продажбата на нефт и нефтопродукти, каза депутатът от ОП Емил Димитров. Това означава, че могат да се направят специализирани акции, за да се види кои са тези нелегални цистерни, които разкарват горивата из страната.
Също така може да се види какви са тези бензиностанции, които имат закопани по няколко цистерни и продават денем легални горива, а нощем - нелегални през неотчетени колонки, заяви Ревизоро.

Валентин Златев е в прокуратурата

Валентин Златев е в прокуратурата

Най-вероятно Златев е призован заради твърденията му, че българите купуват контрабандно гориво

Припомняме, преди ден председателят на петролната и газова асоциация Валентин Златев бе привикан в прокуратурата след твърденията му, че съществува голяма контрабанда на горива. По думите на Златев всеки втори литър гориво се внасял контрабандно.