Горивата продължават да са предизвикателство за българската администрация. Следващите мерки, които трябва да се предприемат, са за усъвършенстване на софтуера - да се усъвършенстват касовите апарати и електронните системи за отчитане на продажбите.

Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Изпълнителят на БАЦИС опровергава манипулациите на системата

Изпълнителят на БАЦИС опровергава манипулациите на системата

Притеснен е, че публикации започват да уронват престижа на компаниите в консорциума

"Пътят е процес на изсветляване. Контролът не е маловажен, засилва се през последните години", каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Думите й бяха като отговор на заявеното в същото студио малко преди нейното участие от финансиста на БСП Румен Гечев. Той се позова на изследване на Международния валутен фонд, което е по отношение на ЕС и още няколко страни. Според този доклад България е номер 1 по корупция. 29.6% от БВП е сивата икономика.

Депутатът от БСП обяви, че заловеният тютюн през 2017 г. е само 16 т. Година по-рано - 2016, той е бил 51 тона, заяви Гечев като се позова на данни от Агенция "Митници".

По думите на Стоянова Бюджет 2017 приключи на излишък при планиран дефицит, което трябва да се анализира. "Приходите от 350 млн. лева са над планираното. Имаме и ръст от 9% върху ДДС. Говорим за допълнителна събираемост. За да достигнем този излишък имаме неизпълнени разходи. Те са инвестиционни.
През 2017 не тръгнаха големите проекти. Забавя се усвояването на европейските фондове. Това не е добре. Ще имаме повече разходи от планираното. Има и цикличност в развитието", обясни Стоянова.

Относно сигнала на БСП до прокуратурата за информационната система на митниците, Стоянова каза, че това е: "претоплена манджа". Нещата приключиха през 2016 г. с проверка на ДАНС и МВР и постановление на прокуратурата, която се отказа от образуване на производство. Разсекретиха докладите преди месец.

Има намаление на консумацията на цигари, заяви Менда Стоянова. Може би една част от пушачите намаляват употребата на цигари, други минават към алтернативни - електронни цигари.

Според нея, януари не е показателен месец. Той приключва с излишък.

Един устойчив ръст на икономиката дава сериозен старт за по-големи ръстове. Устойчив ръст означава и постепенно развитие. Имаме и физически ограничения от разширение на икономиката, допълни председателят на бюджетната комисия в 44-то народно събрание.