Службите на отчет в парламента за доклад за контрабандата и корупцията. Докладът на ДАНС вече е разсекретен. Искането е на червените, по чието настояване утре ще се дебатира вота на недоверие.

Левицата се съмнява в работата на системата БАЦИС. Затова и поиска докладът да бъде осветлен. Две комисии в НС по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност изслушват компетентните институции при засилен медиен интерес.

ДАНС си е свършила работата за БАЦИС

ДАНС си е свършила работата за БАЦИС

Ако някой има данни за злоупотреби трябва да ги препрати към институциите

На заседанието присъстват главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, както и шефът на Митниците Георги Костов.

Митниците са предприели всички мерки за усъвършенстване на системата, а констатираните слабости са отстранени. Това стана ясно и от думите на председателя на родното ФБР Димитър Георгиев. По думите му събираемостта доказва ефекта от взаимодействието между институциите в противодействие на контрабандата.

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга твърденията от тази сутрин на председателя на Петролната и газова асоциация. Той дори бил учуден от това твърдение. Една петролната компания дори обяснила, че няма проблем със системата. От асоциацията не са подали сигнал до ДАНС и прокуратурата за изтрити файлове.

Не казвате какво става със сивата икономика, включи се в дискусията социалистът Румен Гечев. Според него в самата система е зададена възможността за контрабанда. Той е категоричен,че системата е направена така,че да бъде лесно манипулируема.

Владислав Горанов скочи и обвини , че отговорност за слабостите на системата има и кабинетът Орешарски. Той призова червения депутат да пита бившия финансов министър Петър Чобанов за намалените приходи.

Финансист номер 1 захапа червените, че са проявили находчивост и са атакували най-успешната политика на Бойко Борисов-борбата с контрабандата. Според него всички констатации са взети под внимание и пропуските са отстранени.

Петролната асоциация е притеснена от източени милиони през митническата система

Петролната асоциация е притеснена от източени милиони през митническата система

Ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите

В годините системата била усъвършенствана. Бяха извършвани многократни инвестиции и подобрения, докладва Горанов и подчерта, че системата е уникална. През 2016 е констатиран проблем от митниците. Извикани са експерти от ДАНС, за да се подобри системата. През юли 2016 при премиера Бойко Борисов пристига доклад с девет констатации за рискове. За тях веднага започват корективни действия, категоричен бе финансовият министър.

През 2017 и дори през настоящата година вървят подобрения на БАЦИС. Всички констатации от 2016 са отстранени, заяви Владислав Горанов. Значителни ръстове в приходите отчете той от стартиране на работата на системата. Няма данни за манипулиране на БАЦИС, стана ясно още от думите му.

Твърдения в обратната посока били политически манипулации заради вота на недоверие към кабинета Борисов 3. С 6 милиарда лева са скочили приходите в хазната за няколко години от въвеждането на системата. Няма извършени манипулации в системата, няма извършени престъпления, подчерта Горанов.

Според него по-важна от самата система е политическата воля за подобряване на събираемостта. Митничар номер 1 на свой ред коментира,че приходите от акциз през 2012 (когато няма БАЦИС) са 4 ,47 млрд. лева. С 930 милиона лева е ръстът на приходите от акциз за петте години след въвеждането на системата, стана ясно от отчета на Георги Костов.

Ръст в приходите от всички акцизни стоки отчитат митниците. БАЦИС била гаранция за ефективен контрол и за качествен обмен с други правоприлагащи органи. Достъпът и на самите служители е ограничен и е гарантирано високо ниво за сигурност на идентификацията на служителя, който работи с нея.

БСП пита: Вътрешният министър Цветанов имал ли е вътрешен човек в "Наглите"
Обновена

БСП пита: Вътрешният министър Цветанов имал ли е вътрешен човек в "Наглите"

От Левицата внасят пет сигнала в прокуратурата

"Как може да елиминираш човешката глупост" с този въпрос митничар номер 1 отговори на критиките за несъвършенствата на БАЦИС. Колко ще струва ремонтът на системата, продължи с атаките Румен Гечев.

От Агенция Митници казаха, че няма умисъл при тях за пропуски в БАЦИС. Владислав Горанов пък обясни, че системата сега работи доста по-сигурно, отколкото в началото на внедряването й.

Освен това тази система била от най-модерните и помагала за подобряване на събираемостта. Агенция Митници не е разграден двор, по мнението на министъра на финансите. Волята на Борисов за борба с контрабандата можела да се измери през законодателните инициативи на властта и през увеличените приходи, по думите на Горанов. Не толерираме обръчи от фирми, подчерта той. Йордан Цонев от ДПС не е съгласен, че лошите неща стават, когато Борисов не е на власт. Той предлага Митниците да са част от НАП. Иначе не отричал волята на управляващите да се борят с контрабандата.