Цял сегмент от газовия бизнес може да се закрие, ако бъдат приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това заявиха пред News.bg от новоучредената Асоциация на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

С промените се въвежда акцизно облагане на газовите бутилки, които ползват домакинствата и ресторантите. Втората промяна е възможността всеки потребител сам да може да пълни бутилката си с газ на бензиностанцията.

Според Георги Палпурин, председател на новата Асоциация, по този начин се занижава контролът при пълнене на газовите бутилки и се рискува сигурността на гражданите.

Около 180 хил. газови бутилки използва населението на България. Въвеждането на акциза ще оскъпи с около 4 лева всяка една бутилка, която се ползва между 2 до 6 месеца.

В момента има строг контрол за бутилките, които се зареждат. Фирмите проверяват в какво състояние са съдовете, всяка една от тях се запечатва и има стикер, който указва къде е направено пълненето и от къде може да се търси отговорност при нередности.

В мотивите на законопроекта на МФ искането за въвеждане на акциз за битови нужди се позовава на европейското законодателство. Бърза справка в евродокументите показала, че само две страни в Европа - Холандия и Дания, имат подобен акциз и той е доста нисък на база на техния стандарт, разказа юридическият съветник на новата Асоциация.

21 от 28-те страни-членки на ЕС прилагат нулеви или символични по размер ставки, обосновават се от новата асоциация.

"Към настоящия момент нулево акцизно облагане на втечнения нефтен газ за отопление и битови нужди се прилага в: България, Великобритания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия, Унгария, Финландия, Франция, Чехия; облагане със значително по-ниски ставки, почти символични по своя размер (в сравнение с тези за автомобилно гориво и в индуствията) се прилагат в Австрия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия и Словения", твърдят в становище от организацията.

На снощното си заседание депутатите от бюджетната парламентарна комисия са били единодушни, че предложените нововъведения в Закона не са приемливи. От Асоциацията очакват, че при внасянето в пленарна зала искането за въвеждане на акциз и намерението газовите бутилки за бита да могат да се пълнят на всяка крайпътна бензиностанция ще бъдат отменени.

Акцизът би оскъпил този вид гориво и логично крайният потребител може да се върне към печката на дърва и въглища, които не са така екологично чисти, твърдят от организацията.

Втората неточност в проекта, който от Министерството на финансите предлагат на парламента е, че не се разграничават различните видове горива. От ведомството очакват приходи от акциза за 71 млн. лева, но те са за всички горива. Според Боян Йорданов, член на Асоциацията, приходите от облагане на бутилирания пропан-бутан ще са около 5 млн. лева.

За сметка на това ще има загуби на 30 до 50 млн. лева, които са вложени като инвестиция в акцизните складове, където се пълнят бутилките и реална възможност около 1000 души да останат без работа.

От асоциацията недоумяват как ще бъде контролиран процесът за пълнене на бутилки с пропан-бутан на бензиностанциите, които са хиляди в страната. В момента тази дейност се извършва в двайсетина склада, които са под наблюдението на НАП, агенция "Митници" и Главна дирекция "Инспекция за държавен и технически надзор".

"Залага се потенциална бомба за сигурността на гражданите", прогнозира Георги Палпурин.