Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас. За това алармира председателят на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан Георги Палпурин, който говори на брифинг в БТА, посветен на внесения законопроект за горивата в Народното събрание.

По официални данни на асоциацията в момента на територията на България има 67 обекта, които са собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран газ.

"Това ще доведе до преустановяване на дейността на 95% на операторите на бутилирания пропан-бутан в България", посочи Палпурин и допълни, че когато газта за битовите нужди поскъпне, ще поскъпнат всички други стоки и услуги.

Ревизоро иска по-строг контрол върху петролния бранш

Ревизоро иска по-строг контрол върху петролния бранш

Звено към министъра на икономиката да регулира икономическите дейности

Според Палпурин новите изисквания и регулации заплашват да унищожат един цял сектор от българската икономика. С промените на законопроекта, на новите изисквания ще отговарят само седем обекта, които са собственост на пет компании, уточни той.

Палпурин отчете, че ако законопроектът бъде приет, то държавата ще бъде възпрепятствана да упражнява както реалния контрол на сектора, така и на минималния обем на складовете от 500 кубични метра.

Асоциацията на производителите предложиха и изисквания към търговците на бутилиран втечнен газ. Според тях финансовите изисквания трябва да са с установен капитал до 3 милиона лева, минималният обем на склада трябва да се равнява на шест влакови цистерни и минимум трябва да има 10 000 бутилки на стойност 450 000 лв.

По сметките на Ревизоро държавата губи около 1 млрд. лева от контрабанда на горива

По сметките на Ревизоро държавата губи около 1 млрд. лева от контрабанда на горива

Нов закон за администрирането на тези горива иска депутатът Емил Димитров