Законопроектът за горивата брутално противоречи и на българската Конституция, и на общностното право на ЕС и като такъв със сигурност ще бъде отменен някой ден. Това става ясно от позицията на обединение Демократична България (ДБ), публикувана малко преди да бъде приет на второ четене в парламента Закона за горивата.

Валери Симеонов изпраща Закона за горивата на ЕК

Валери Симеонов изпраща Закона за горивата на ЕК

Заради гангренясал пръст - режем ръка, настоя Симеонов

Докато не бъде отменен, този закон ще обслужи интересите на картела, а именно - да е смазал конкуренцията в бранша, прогнозират новите сини.

сметката, и то на два пъти, ще сме я платили отново всички ние - гражданите през високите картелни цени. Ще сме я платили втори път и като данъкоплатци, заради неминуемата наказателна процедура от ЕК, подобно на наложената в момента заради законодателните промени на същите "законотворци" в ЗДДС от 2016г., с които малките търговци на горива бяха задължени веднъж да внасят и същевременно - да обезпечават втори път същото дължимо ДДС!", припомнят от дясната политическа формация.

От "Демократична България" подкрепят протестите на малките и средни участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България. С позицията си от партията застават зад техните искания за свободен от картели и монополисти пазар и работещи държавни регулатори, които остояват конкуренцията.

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Държавата абдикира от отговорност

От новата политическа формация обещават, че чрез своя евродепутат (Светослав Малинов -б.р.) ще уведомят ЕК за поредното безобразие, което сегашната власт извършва в България. Чрез него в ЕП ще достигне и информация за "явно лобисткото увеличаване на акциза върху бездимните цигари и упражнявания нерегламентиран натиск от данъчни и административни органи върху протестиращия бизнес", се казва в позицията на ДБ.

Създаването и стимулирането на картели в българската държава е запазена марка на БСП и ГЕРБ се казва в политическото изявление. Цели сектори на българската икономика бяха превзети от тройната коалиция чрез държавни регулации, които забиват нож в гърба на малкия и среден бизнес, и обслужват близки до властта олигарси, а ГЕРБ не направиха нищо да променят този арогантен подход на управление.

Не само че запазиха статуквото, като поддържат до момента съществуващите картели, но и създават нови. Такъв бе случаят с новия Законопроект за създаване на камара на превозвачите, изтеглен позорно от парламента след масирани граждански протести, такива са случаите и с т.нар. "закон за горивата", въвеждащ неизпълними за малките търговци финансови и административни пречки пред работата им и с увеличаването на акциза по средата на годината за бездимните цигари, пишат от "Демократична България".