Над 100 контрабандни марки цигари се продават на българския пазар. Информацията изнесоха от ВМРО-НИЕ на кафе с медиите. На срещата бе представен новия сайт на патриотите.

Поне 30 от продаваните у нас марки контрабандни цигари са силно токсични. Изследвания показват, че тези цигари съдържат 1,8 пъти повече от допустимите норми катран, както и 2,1 пъти повече от допустимите норми никотин и въглероден двуокис. Продължава едно тихо престъпление в България, заяви Петко Атанасов, председател на ВМРО-НИЕ.

По думите му контрабандата не е само "вносна", нелегалното производство на цигари вече е факт у нас.

Борис Ячев е категоричен, че контрабандата на цигари се покровителства от властта. Според Петко Атанасов печалбата от продажбата на контрабандни цигари ще се ползва за търговия на гласове на предстоящите избори. По време на импровизирания брифинг патриотите представиха и цигари "Cevtanoff", "Tanoff", "Dyankoff", "Boiko".

Борис Ячев посочи, че 4 са основните канали за внос на контрабандни цигари - през Гърция, Турция, Македония, Сърбия. До 8 са македонските марки цигари, които се продават у нас, а 35 марки са сръбски цигари, посочи той. По-голямата част от цигарите менте се произвеждат във фабрики в Гърция в близост до границата с България, за да се внасят по-лесно.

Основно с разпространението на нелегални цигари се занимават няколко големи цигански фамилии, изтъкна Борис Ячев. Някои от каналите на дрога се ползват именно за пласиране на контрабандни цигари. Част от наркобосовете са се пренасочили към контрабандата, защото се оказва по-доходно, отколкото наркотиците.

Шабадановците внасят цигари в Югозападна България, посочи Борис Ячев. Този цигански клан освен това се занимават и с търговия на гласове. В София основен е кланът на Алековците, техните хора държат женския пазар. В Сливен основен играч е "Кораба".

Контрабандните цигари вървят горе-долу за 2-3 лева, затова и са предпочитани от българските потребители. Реално заплашени от разрастващата се контрабанда са предимно българските тютюнопроизводители, защото има реална опасност тяхната продукция да не бъде пласирана.

От ВМРО-НИЕ смятат, че спешно трябва да се намали акциза на цигарите. Това е най-разумната икономическа мярка за намаляване на контрабандата, посочи Петко Атанасов. Така, според него, ще се стимулира законното производство и закупуването на законни продукти. Високите акцизи пълнят джобовете на някои хора, допълни още Атанасов.