"Отровното трио", гражданска платформа "Изправи се.БГ", създадена от Мая Манолова и и ПП "Има такъв народ" на Слави Трифонов правят мрежа за наблюдение на изборите.

Днес се е провела среща между трите формации в отговор на поканата, отправена от Отровното трио миналата седмица.

На поканата на "Отровното трио" са се отзовали представители на ПП "Има такъв народ" и Гражданска платформа "Изправи се.БГ", които са сред извънпарламентарните политически сили, с шанс според социологическите агенции за участие в следващото Народно събрание.

Общата констатация на трите формации е, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина.

Постигнато е съгласие за:

- създаване на обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес;

- бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция;

- съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра;

- създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

Общо е било становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори, изисква организирана гражданска съпротива.

На следващата работна среща ще се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори.

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

Отворени са за конректни предложения за сътрудничество по тези точки

Припомняме, че и председателят на парламента Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори у нас през 2021 г.