Шефката на Селскостопанската академия проф. Светла Бъчварова категорично не приема обвиненията на земеделския министър Найденов, отправени към дейността на академията и персонално към нея.

В изявление, разпространено до медиите, Бъчварова е категорична, че не приема отправените към ССА и нея общи обвинения. За да се отстрани ръководител от даден пост, считам, че не е необходимо да се злепоставя и хвърля петно върху работата му, заявява още бившия зам.-министър от кабинета „Станишев".

Припомняме, преди няколко дена министър Найденов обяви, че Бъчварова ще бъде освободена от заемания пост.

По думите й обаче от земеделското министерство не познават работата на академията, тъй като на проведения през март отчет на ССА е нямало представител на МЗХ.

Работим добре с фермерските организации, участваме в проекти за обучения, проекти с международни организации, проекти по европейски фондове в страната.

С разнообразните дейности, които осъществяваме, осигуряваме както издръжката си, така и създаваме възможност за бърза реакция към изискванията на практиката, се казва още в изявлението.

Бъчварова изразява и предположението си, че министър Найденов е подведен от политическия си екип по отношение на отправените обвинения, мотивирани с одит на Сметната палата, който е констатирал „системни нарушения" в академията.

Това е станало на едно от заседанията на Съвета за тристранно сътрудничество, където член на политическия екип на Найденов е казал също така, че има политическо решение за отстраняването на Бъчварова.

Тя подчертава, че въпросният одит още не е приключил по Закона за Сметната палата и няма никакво основание да се раздават квалификации и оценки.

Още повече, се казва в изявлението, че в резултат от събраната информация в продължение на близо 5 месеца от екипа на палатата и направените констатации, липсва под каквато и да  е форма думата „нарушение".

Лексиката в предварителните материали е съвсем друга и се заключава в обективна и позитивна оценка за действащи системи на контрол, бюджетна  и финансова дисциплина, адекватни системи на организация на обществените поръчки, заявява още Бъчварова.