Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани, съобщиха от МВнР. Първите автомобили вече са преминали през границата, по информация на посланика ни във Виена Иван Сираков, който е на граничния пункт. Австрийската и унгарската полиция правят трасе на българските автомобили. Отворено е и второ платно.

Разпоредено е нашите дипломати ни на границата да оказват пълно съдействие на българските граждани.

Снощи унгарската граница беше отворена в посока България, за да бъдат пропуснати наши сънародници и граждани на Румъния. Заради краткия "прозорец", даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч. местно време вчера до полунощ и само 70 коли бяха преминали.

По-рано през деня унгарският външен министър Петер Сиярто позвъни на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и обеща създаване на организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско).

От Унгария призоваха всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

На 16 март Унгария затвори границата си за чуждестранни граждани като превантивна мярка за разпространението на COVID-19, което прави този маршрут за завръщане в България много несигурен.