Ако нещо се случва в бизнеса в страната, то трябва да се разреши и подкрепи от ДПС.

Голяма част от действията на правителството са мотивирани от интересите на отделни политици, заяви депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в студиото на БТВ.

Така той отново аргументира оттеглянето си от изпълнителната власт преди месеци.
По думите му след оставката му в правителството не се е променило нищо съществено.

Овчаров обясни, че кабинетът в рамките на тези две години управление става все по-зависим от икономическите интереси на една политическа сила и това е ДПС.

"Това не е голямо откритие", коментира с усмивка Овчаров.

Като пример бившият министър посочи приватизацията на „Булгартабак" и Челопеч.

В момента започва приватизацията на тютюневото дружество, но вече при изключително неизгодни за сектора условия, а след съдебно решение вече две години упрваляващите не предприематнищо по отношение на Челопеч.

Кой носи отговорността за това (Булгартабак) сега?", попита Овчаров.

Той коментира, че в момента предстоят много тежки месеци за управлението и конкретно за БСП, тъй като партиите не бива да се залъгват, че след леко преминалия вот на недоверие и рехавия митинг пред Народното събрание се очакват много сериозни проблеми.

„Предстои голямата задача на българските политици - да накарат хората да гласуват", допълни Овчаров.

Той обясни, че според него големият проблем на българската политика не са нито отделните политици, нито мажоритарният вот, а партиите: „Няма сериозни партии, партии които да носят отговорност. Българската политика трябва да се отърве от махленския и кръчмарския начин на правене."

Румен Овчаров отново посочи, че няма намерение да се връща в изпълнителната власт, тъй като - „не искам да ставам заложник на когото и да е било".

„Няма по-голямо добро, което да са ми направили", допълни той по повод на своята оставка.

Аз не съм излизал от енергетиката в последните 20-30 години", завърши обаче Румен Овчаров.