Бойко Борисов променя стратегическата ориентация на България - от връзки с Русия и Европа, тотално към САЩ. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров преди пленума на левицата.

По думите му министър-председателят се опитва да прикрие тази ориентация зад дребни далавери.
Засега това носи само негативи, смята още Овчаров.

Според него ако провалим енергийните проекти, това ще бъде пълен неуспех за България.

В отговор на въпрос как ще коментира това, че Бойко Борисов смята да предаде договорите с „Газпром" на прокуратурата, той отговори:
Това е универсално лекарство, сапун, с който Бойко Борисов обича да си мие ръцете, като не знае какво да прави."

Иска да хвърля всичко на прокуратурата, но в един момент очевидно ще трябва да спре", допълни той.

Овчаров припомни, че тези договори от 10 месеца са в прокуратурата по инициатива на ГЕРБ. „Можеше да се направи труда и да види какви са становищата на прокуратурата по тях, а не да се лее поредната пародия", изтъкна бившият енергиен министър.
Румен Овчаров посочи, че не е притеснен за себе си във връзка с газовите договори, тъй като те са подписани с решение на Министерски съвет.

На въпрос можем ли да се справим без Русия в енергийната сфера, той отговори: „От къде ще намерите природен газ и ядрено гориво, което да доставяме, сигурно ще се справим, но в някакво бъдещо десетилетие, най-малко."

По повод изказването на премиера Борисов, че без България не може да има „Южен поток", бившият енергиен министър припомни, че преди време такова становище е изказал и Иван Костов. „А то се оказа, че може да има и то през Черно море, и ще се построи „Син поток", коментира Овчаров.

Припомняме, след разговор по телефона между премиерите Путин и Борисов вчера стана ясно, че във вторник у нас за преговори по темата "Южен поток" и "Белене" пристига вицепремиерът на Русия и шеф на борда на директорите на "Газпром" Зубков.