Според бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев договорът за покупката на правителствените самолети е добре направен и има възможност с преговори да се търси решение за купуване само на един самолет.

Така Мутафчиев коментира вчерашното обсъждане на правителственото заседание дали сделката да бъде прекратена, или едната машина да бъде върната.

Според бившия министър съществуването на Авиоотряд 28 също е въпрос на решение на кабинета.

Абсурдно е при подписването на сделката да е имало корупционна схема, коментира Мутафчиев, тъй като по думите му в специално създадената тогава комисия са участвали представители от всички институции, в това число и от ДАНС.

Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията обяви решението си да запази един от закупените на лизинг два правителствени самолета за нуждите на Авиоотряд 28.

До края на годината да бъде платена вноска в размер на 900 хил. лв

Припомняме, цената на всяка от машините е 44.2 млн. долара. Те трябваше бъдат изплатени на лизинг за 5 години с 60 вноски, след което трябваше да станат собственост на транспортното министерство. По-късно се разбра, че лизингът е оскъпил самолетите и цената за двете машини е достигнала 110 млн. долара.