Либийският посланик в САЩ Али Ауджали заяви, че е оптимист за скорошното намиране на решение на СПИН делото, по което са обвиняеми българските медицински сестри.

В интервю на сайта на американския Съвет за външни отношения, цитиран от БНР, Ауджали обяснява, че отношенията между Джамахирията и България са добри и властите в Триполи нямат причина да изфабрикуват обвиненията срещу сестрите.

Ауджали отново потвърди либийската позиция, че заразените деца трябва да получават добра медицинска помощ, а семействата им да бъдат обезщетени.

Интервюиращият - заместник-редакторът на сайта Робърт МакМахон, определя процеса като един от най-тежките нерешени въпроси между западните страни и Либия и припомня, че САЩ и други наблюдатели са заявили, че процесът по обвинение за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН е неправдоподобен, допълва БТА.

На въпрос дали вижда признаци за решаване на случая, посланикът на Либия в САЩ посочва, че това е много деликатен вътрешнополитически въпрос.
От болестта по думите му са засегнати 429 деца, което означава 429 семейства и хиляди роднини.

Запитан за хигиената в болничното заведение, Али Ауджали отговаря, че в Либия има стотици болници, а проблем е възникнал само в болницата в Бенгази.
Посланикът посочва още, че отношенията между Либия и България са добри и не би имало причина либийските власти да изфабрикуват обвинения срещу българските медицински сестри.

Посланикът на Либия в САЩ заявява още, че съществува либийската традиция "дия" - пари за кръв - за случаи на неволно или умишлено убийство, когато семействата на пострадалите получават парична компенсация.
Според посланика такъв вариант се обмисля от САЩ и ЕС.

На въпрос дали би могло да се намери решение чрез международен механизъм в помощ на пострадалите и семействата им, посланикът на Либия в САЩ отговаря, че пострадалите деца трябва да получават добра медицинска помощ, докато са живи, а семействата им трябва да бъдат обезщетени.

Ауджали посочва, че е създаден фонд от либийци и от фондация Кадафи, в който могат да участват различни държави и правозащитни организации.