Паркингът на Народното събрание е незаконен. Това стана ясно по време на днешното заседание на СОС.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки е получил официално становище от общината. „Както циганските катуни, така и НС си е заградило една територия," подчерта той и допълни: „Разликата между циганските катуни и Народното събрание е, че в катуните има сателитни чинии, а НС си е поставило бариера и полицаи."

180 паркоместа ползва НС, по данни на общинаря. Ако депутатите си плащат синя зона, патриотът е изчислил, че това са постъпления в размер на 70 200 лева месечно или 842 400 годишно.

В момента за паркинга НС плаща само 266 400 на година. Такава отстъпка пред парламента е ненужна, категоричен е Ангел Джамбазки и подчерта, че този паркинг е срамен за Народното събрани, скъп за Столичния съвет и грозен за града.

Още днес Джамбазки внася доклад в СОС с искане да бъде премахнат депутатския паркинг или най-малкото той да бъде превърнат в синя зона.

В отговора на питането на общинаря администрацията на СО посочва, че на основание чл. 50, ал. 2 от Наредба за организацията на движението на територията на Столична община е издадена заповед на кмета на Столична община, въз основа на която е сключено „Споразумение" между кмета на Столична община и Народното събрание за изграждане на паркинг в режим „Служебен абонамент" за нуждите на Народното Събрание.

Чл. 50. ал. 7 посочва, че режим на платено паркиране "Служебен абонамент" се допуска само за собственици, ползватели и/или наематели на нежилищни имоти. Очевидно НС се ползва от статута си на ползвател на нежилищен имот, за да се възползва от разпоредбата на чл. 50, ал. 7," смята Джамбазки.

Самият текст на наредбата обаче, според него, противоречи на чл. 13 от Наредбата за общинската собственост, който предписва, че само и единствено с решение на СОС, след публичен търг или публично оповестен конкурс, могат да се отдават под наем свободни имоти или части от тях за срок до 10 години.

„При положение, че имаме сключено споразумение (договор) между Народното събрание и Столична община, то имаме разпореждане с публична общинска собственост," смята общинският съветник.

Трябва да е ясно, че съгласно чл. 50, ал. 2 редът и условията за определяне на местата се извършват със заповед на столичния градоначалник, но наредбата не дава правомощия на кмета на сключва възмездни сделки с публична общинска собственост, такава санкция може да даде само общинския съвет, каквато, според Ангел Джамбазки, няма.

„Служебния абонамент" на НС следва да се прилага съобразно тарифите и условията важащи за всички юридически и физически лица, а не по преференциални цени и условия за народните представители, смята още той и изтъкна: „И още нещо - тези средства се заплащат от бюджета на НС, което означава, че реално народните представители ползват абсолютно безплатно и неограничено паркиране в идеалния център на столицата."

Не става ясно и на какво правно основание паркоместата са оградени, охраняват се от органи на МВР и е поставена и бариера. Никой няма право със заповед или без заповед да огражда публична общинска собственост и да лишава гражданите от достъп до нея, това е смисълът на публичната собственост - всички да имат достъп до нея, категоричен е Джамбазки.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери общинският съветник, че се работи с НС за разрешаване на казуса. Аз съм категорично „За" премахване на огражденията, каза тя. Цецка Цачева, по думите й, също била „За".

Очаквам  резултат в следващите седмици, увери кметът на столицата.

Припомняме, въпросът за законността на паркинга Ангел Джамбазки повдигна и по време на предизборната кампания миналата есен. Тогава той подчерта, че народните представители на практика паркират автомобилите си незаконно, тъй като няма издадено общината разрешение за този паркинг. „Първото нещо, което ще направя е да изпратя известните байчовци от общината с паяка и да има вдигнат железата", закани се тогава Джамбазки.