Асоциацията "Прозрачност без граници" направи оценка на провелите се парламентарни избори в страната на 26 март 2017 г. Според оценката изборите са се провели в съответствие с общите демократични стандарти. Въпреки това продължавали да съществуват дефицити в изборния процес, посочи Ваня Нушева, член на "Прозрачност без граници", пред БНР.

Тези дефицити в изборния кодекс трябва да бъдат внимателно разгледани и срещу тях да бъдат предприети мерки от съответните институции и политически партии. Това е необходими, за да може избирателите у нас да са уверени, че изборния процес е прозрачен, демократичен и се основава на почтеност, допълни Нушева.

В оценката на асоциацията "Прозрачност без граници" за проведените избори се констатира, че у нас има сериозно присъствие на контролирания вот. Върху избирателите се е оказвало въздействие, съизмеримо с това на местни избори. През тази година делът на контролираният вот възлизал на около 18%, обясни Нушева.

Тя обясни и че "Прозрачност без граници" от години настоява за реформа в модела, по който се осъществява и прилага контрол върху финансирането на предизборните кампании.

Според нея контролът, който се осъществява от Сметната палата, е значително подобрен, но се прави постфактум - той се прави по документи. Това не разкривало напълно спонсорите на предизборните кампании. По думите на Нушева на този проблем следва да се обърне сериозно внимание.