Парламентът гласува два Закона за противодействие на корупцията на първо гласуване, внесени едновременно от Министерски съвет и ПГ на "Продължаваме промяната". Дебатът отне целия пленарен ден.

Със 113 гласа "за", "въздържали се" 95 (ПП, "Възраждане", БСП), "против" 3 - предложенията на МС бяха приети. Гласовете бяха 138 "за", "против" 31, "въздържали се" 14 по втория законопроект.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни: Това са два законопроекта с обща философия и цел, създаващи КПКОНПИ, която да преследва корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши длъжности и с основна функция да оспори решения на прокуратурата.

Той наблегна на изготвяне на списък на лицата, който трябва детайлно да се преразгледа между първо и второ четене. МС предлага петчленен състав на КПКОНПИ, избран от мнозинството, от президента, от магистратите. Да няма титуляр за председател, а той да е на ротационен принцип, според който всеки от петимата членове да се избира на 5 г. и да няма повторен мандат. Зарков предложи да се приемат двата законопроекта на първо четене, а в дискусия да се вземат най-добрите решения. "Голям пробив и крачка в изкореняването на корупцията по висшите етажи на властта", определи министърът.

Кирил Петков настоя за законопроекта на ПП, според който КПКОНПИ се разделя на две и дава възможност за разследване на много големи корупционни престъпления, второ - всички членове да се избират от НС, председателят да е с 5 г. мандат, избран при високи критерии. "Никой не е над закона, а президентът не е включен в законопроекта на МС", посочи Петков. "Просперираща България без корупция", иска ПП.

Рая Назарян от ГЕРБ изрази мотиви, че се създава "допълнителен разследващ орган с ограничена компетентност" и че липсва обосновка за следователите. Партията на Бойко Борисов подкрепя промените.

Йордан Цонев подчерта, че ДПС подкрепя двата законопроекта и уточни, че партията е последователна в борбата с корупцията.

Петър Петров от "Възраждане" нарече законопроекта на ПП "нова имитация на закона на ГЕРБ за борба с корупцията". Неговата критика е към фигурите на следователите. ПГ на Костадин Костадинов ще гласува "против".

Депутатът Надежда Йорданова от "Демократична България" коментира, че "за да има ефективна борба с корупцията, трябва реформа в прокуратурата". "Ефективна, отчетна и демократична, а докато главният прокурор казва как да действа прокуратурата, ще се води дебат до безкрай", смята тя.

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Публичните консултации ще продължат до 19 декември

Конкретика в дебата между първо и второ четене иска "Български възход". Александър Николов уточни, че парламентарната група на Стефан Янев подкрепя промените.

Смиляна Нитова от БСП посочи, че ПГ подкрепя законопроектите заради провала в борбата с корупцията. Левицата е за ефективно прилагане на закона - "не като бухалка, а с професионализъм и резултатност".

Десислава Атанасова от ГЕРБ анализира целия дебат: "За новите и старите", за "липсата на ново антикорупционно мнозинство, което не е ДБ и ПП, които са отсъствали от комисия", за "правото" и "слабостите на законите". ГЕРБ ще участва в усилието да има ясен отговор на парламента, каза тя. "С разум и без политическо противопоставяне да покажем, че всички заедно ще се борим срещу корупцията", призова Атанасова. Надежда Йорданова опроверга фактологическата грешка на ГЕРБ: "Никога ДБ не е отсъствала от дебат или комисия, посветена на законите за борба с корупцията".