Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Народните представители гласуваха със 127 гласа "за", против няма и "въздържали се" 13.

Срокът за предложения в законопроекта между първо и второ четене се удължава от 7 на 14 дни.

По време на дебатите Джевдет Чакъров от ДПС увери, че ще подкрепи на първо четене законопроекта с аргумент - заложените цели в закона.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков също заяви от трибуната на Народното събрание, че ще подкрепи законопроекта на първо гласуване.

"Демократична България" също ще подкрепят законопроекта.

Татяна Султанова от "Продължаваме промяната" също подкрепят законопроекта на първо четене.

БСП също ще подкрепят законопроекта на първо четене.

"Възраждане" ще гласуват "въздържали се" за законопроекта.

Вицепремиерът и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че заради безотговорността на ГЕРБ страната ни се намира в три наказателни процедури, като това показва продължаваща безотговорност. Опитите на ГЕРБ да вкарат напрежение в управляващата коалиция показва безотговорност и по отношение на АМ "Струма". Трасето не е довършено не заради ОВОС, а се предвиждат две различни алтернативи за преминаването на трасето през Кресненското дефиле, посочи Сандов.

Според него отсечката между Симитли и Кресна трябвало да се реализира първа, но не само, че не е реализирана, но не е и била и довършена. МОСВ е предвидило облекчаване на процедурите при тяхната оценка, които да облекчат процеса. Облекчаване и оптимизация на съдебните процедури също ще доведат до скъсяване на сроковете. Не извънредното прилагане по съдопроизводството ще решат обектите от националното значение. Би било безотговорно, ако не се подкрепи проекта в частта за наказателните процедури, подчерта Сандов.

МОСВ с план за действие за промишленото замърсяване

МОСВ с план за действие за промишленото замърсяване

Предвидени са 15 млн. лв. за мониторинговата мрежа от станции

Законопроектът цели прецизиране на разпоредби в националното законодателство, свързани с опазването на околната среда, и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство в областта на емисиите от промишлеността, оценка на въздействието върху околната среда на някои публични и частни проекти и контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества.

Предлаганите промени ще гарантират участието на гражданското общество при изготвянето на определени планове и програми, отнасящи се до околната среда, с което ще се постигне по-голяма публичност и ще обезпечат правото на достъп до правосъдие на заинтересованите страни.

Законодателната инициатива лимитира отговорността на държавата за отстраняване на нанесени щети върху околната среда, настъпили от минали действия или бездействия при приватизация и конкретизира функциите на отделните администрации в състава на Министерството на околната среда и водите, свързани с провеждането на политиките по предотвратяване на големи аварии и по комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Предлага се също подобряване на процедурите във връзка с промишленото замърсяване, повишаване се публичността и се прецизират използваните нормативни понятия.