Депутатите приеха на първо четене Законопроект за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласуваха с 118 гласа "За", без "против" и 14 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите отново най-дейни бяха от парламентарната група на "Възраждане". Димо Дренчев е учуден, че липсва интерес в пленарна зала по такъв важен законопроект, касаещ обслужването на кредити. Впоследствие хората на Костадин Костадинов поискаха 15 минути почивка, за да може в пленарна зала на Народното събрание да дойде служебният финансов министър Людмила Петкова или някои неин заместник. Впоследствие обаче стана ясно, че финансовият министър и заместниците ѝ са на Екофин, а в Партийния дом пристигнаха представители на БНБ.

Има риск от скок на необслужваните кредити

Има риск от скок на необслужваните кредити

Предупреждение към банките от БНБ

Според "Възраждане", ако законопроектът бъде прецизиран ще бъде полезен както за кредитополучателите, така и за колекторските фирми. "Възраждане" обаяиха, че ще подкрепят законопроекта на първо четене, като настояха техните предложения да бъдат приети, за да подкрепят законопроекта и на второ четене.

Със законопроекта се уреждат условията и реда за лицензирането, осъществяването на дейността и надзора на лицата, обслужващи вземания по необслужвани кредити, които действат от името на купувач на кредити, изискванията към купувачите на кредити, които придобиват вземания по необслужвани кредити, както и задълженията на кредитните институции, извършващи дейност на територията на Република България, във връзка с продажбата на вземания по необслужвани кредити.

Качествен закон за колекторските фирми искат от АЗП

Качествен закон за колекторските фирми искат от АЗП

Внесеният проект в 47-ото НС изключвал и банките